Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sloní masakr v Botswaně: Pytláci pozabíjeli 90 zvířat kvůli klům

Autor: ital - 
5. září 2018
11:26

V africkém státě Botswana bylo nalezeno zhruba devět desítek mrtvých slonů. Jedná se o jeden z největších pytláckých zločinů v Africe. Botswanská vláda v poslední době omezila působení protipytlácké jednotky. Od roku 2015 se prý útoky slonovinových pytláků zdvojnásobily.

Na devadesát povražděných slonů bylo nalezeno poblíž přírodní rezervace ve státě Botswana. Svým rozsahem tak událost spadá mezi největší pytlácké masakry v Africe.

Dr. Mike Chase z organizace Elephants Without Borders (Sloni bez hranic) při svém leteckém průzkumu nalezl 87 mrtvých slonů, kteří byli zhruba před týdnem povražděni kvůli klům, stejně jako pět bílých nosorožců před třemi měsíci.

„Jde o největší pytlácký útok, jaký jsem kdy v Africe viděl nebo o něm četl,“ říká Mike Chase pro BBC.

Dle slov ekologů došlo k dvojnásobnému zvýšení pytláckých útoků na slony v porovnání s jinými částmi Afriky. Pytlačení takto vzrostlo od roku 2015, kdy bylo provedeno velké sčítání sloní populace.

Dle výsledků sčítání byla za posledních deset let povražděna třetina slonů a 60 procent tanzanských slonů ubylo v minulých pěti letech.

V Botswaně žije největší populace slonů na světě, jež činí 130 000 jedinců. Zejména za to může těžký přístup pro pytláky a rovněž ozbrojená a velmi dobře organizovaná proti-pytlácká jednotka. Podle sledovacích zařízení se zjistilo, že v botswanské přírodní rezervaci našlo útočiště mnoho slonů ze zemí, v nichž bylo pytlačení kvůli slonovině mnohem rozšířenější.

V květnu však botswanská vláda výrazně omezila působení protipytlácké jednotky. Carter Morupisi, člen prezidentské kanceláře, oznámil, že se vláda rozhodla odebrat vojenské zbraně a další vybavení z vlastnictví Oddělení ochrany přírody a Národních parků. Neobjasnil však, proč tak učinili.

Od té doby pytláci čím dál častěji překračují botswanské hranice. Poslední vraždění bylo zaznamenáno poblíž chráněné přírodní rezervace Okavango Delta.

Ekologové se bojí, že pytláckých útoků bude v budoucnosti stále přibývat. „Situace vyžaduje, aby vláda začala naléhavě a okamžitě jednat,“ sdělil Dr. Chase.

bullshit ( 5. září 2018 14:47 )

Tam by mohli konečně smysluplně pomoci naši vojáci, ne jako okupanti v jiné cizí zemi...

pajato73 ( 5. září 2018 12:18 )

na fotky jsem se radsi ani nekoukla... je to fakt svinarna!

bibijana ( 5. září 2018 12:06 )

Přesně tak! Takové zrůdnosti jsou vždy posvěceny vládami i zákonodárci. Kdyby slonovina a výrobky z ní byly jednoznačně postaveny mimo zákon, pytlákům,výrobcům a prodejcům a kupujícím hrozily vysoké tresty, každý by si sakra rozmyslel takové zrůdnosti páchat.

andorea ( 5. září 2018 12:05 )

Hovada!

Antonin Blaha ( 5. září 2018 11:36 )

 Bodejd by vlada ochranou jednotku nepribrzdila kdyz z toho ma penize za slonovinu,je to stejne jako u nas s lehkymi topnymi oleji a lihem 💩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání