Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bém našel na osmitisícovce stan s mrtvým kolegou: Snesou tělo Toma (†43) dolů?

4. září 2018
16:35

Přes čtyři miliony korun se vybralo pro rodinu polského horolezce Tomasze Mackiewicze (†43), jenž našel smrt na pákistánské osmitisícovce. Na rodině nyní leží rozhodnutí, zda se pokusí tělo alpinisty získat zpět.

Tři malé děti zůstaly po polském horolozeci, jenž tragicky zahynul při sestupu z pákistánské hory Nanga Parbat (8125 m). Lidé pro truchlící rodinu založili sbírku, ve které se sešlo více než 700 tisíc zlotých (přes 4,2 milionu korun). Bývalá manželka horolezce, která s ním vychovávala syna Makse (9) a dceru Toniu (7) za dary upřímně poděkovala.

"Ta pomoc i ochota postarat se o děti mě nepřestává udivovat. Nemohu najít slova, která by popsala, co to pro nás znamená," uvedla Joasia Kondracka. "Dali jste našim dětem bezpečí a já na to nikdy nezapomenu a nikdy nepřestanu být vděčná," dodala. 

Tomasz zahynul koncem ledna při sestupu z pákistánské hory Nanga Parbat (8125 m). Jeho stan pak na přelomu léta našla česká expedice, které se účastnil i pražský exprimátor Pavel Bém (55). „Vidět z něj byla jen špička...“ Tolik to s nimi zamávalo, že jej nakonec ani neotevřeli. „Emočně to byl strašně těžký okamžik,“ popsal jeden z českých lezců Pavel Burda.

„Nikdo z nás sice Tomka neznal osobně, jeho příběh je však do této hory zapsán natrvalo. Mohli jsme mírně odkopat sníh a pokusit se podívat se dovnitř, ale zasekli jsme se. Opravdu poslední věc, kterou chcete vidět, když bojujete s tak krutou horou, je mrtvola. Nebylo by to dobré pro naši psychiku, která už tak byla na hranici únosnosti,“ vysvětloval Burda polské televizi.

Podle českých horolezců by bylo možné tělo jejich tragicky zesnulého kolegy snést dolů a přepravit k rodině. "Možné by to bylo, ale buďme realisté. Bylo by nutné zorganizovat profesionální expedici, se statnými horolezci, kteří by po zdolání takové výšky stále měli dost sil, aby ho snesli dolů. Nebylo by to vůbec jednoduché," prozradil Lukáš Dubský v rozhovoru se serverem Wirtualna Polska.

"Myslím, že by stačili čtyři velmi silní horolezci. Ale i kdyby to bylo 'technicky' možné, zůstává tu otázka: Neměli bychom Tomka nechat na této hoře odpočívat navždy? Sám neznám odpověď. Rozhodnout může jen jeho nejbližší rodina, nikdo jiný," dodal Burda.

Pro Mackiewicze byla Nanga Parbat osudovou a rád se na ni vracel. Jeho poslední výstup byl v pořadí už sedmý. Štěstí mu bohužel toto číslo nepřineslo. Při sestupu ho překvapilo velmi špatné počasí, které u něj způsobilo četné zdravotní potíže, kvůli kterým už nemohl dále. Záchrany se bohužel nedočkal..

5vceskyhnastole ( 4. září 2018 16:57 )

Ty prachy co rozfofroval jako primátor už taky našel?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání