Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Můj táta (†28) zastavil vraha, říká Natálka. Od hrdinské smrti policisty uplynulo 10 let

Autor: Helena Lacinová - 
4. září 2018
05:00

Za měsíc bude Natálce Jedličkové deset let. Právě tolik včera uplynulo od hrdinské smrti jejího otce Romana (†28), který za cenu vlastního života zastavil 3. září 2008 sériového vraha Romana Postla (†39). Ten zavraždil tři lidi a šel do města zabíjet další!

Dnes je z Natálky, která už jako dvouletá nosila k otcovu pomníku kytičky, žačka 4. třídy. Ráda sportuje a chtěla by se tátovi co nejvíce podobat. „Půjdu na zkoušku na trénink řecko-římských zápasů. Mám sílu po tátovi,“ pochlubila se školačka po pietním aktu, který se včera konal před budovou bývalé pošty. Právě tady se její otec postavil se zbraní v ruce do cesty vrahu Postlovi. Za svoji odvahu zaplatil životem…

Zda bude policistkou jako táta, Natálka ještě neví. Nicméně věří, že otec na ni dohlíží z nebe. Oslovení »táto« však začala sama používat ve vztahu k partnerovi matky Aleny (37). Jako rodina spolu žijí osm let. „Vlastního tátu mi nikdo nenahradí, ale mám jednoho pozemského, který mě kromě mamky hlídá doma,“ říká bezprostřední školačka. „Ta bolest ze smrti Romana nikdy neodejde, ale naučila jsem se s tím žít a normálně fungovat,“ přidává její maminka.

Nejhorší služba

Pro tehdejšího vedoucího chomutovských kriminalistů, dnes šéfa mostecké policie, Jiřího Volprechta byla služba 3. září 2008 nejhorší v životě. „Tehdejší nadřízený Jaroslav Peleška mě zaúkoloval, abych na místě zjistil, co se děje. Věděli jsme, že došlo k přestřelce mezi pachatelem a našimi. Že došlo ke zranění pachatele a smrti další osoby v baru,“ vybavil si policista. Posléze se od lékařů dozvěděl, že jeho kolega zemřel. Pak přišla další těžká chvíle – říct to rodině zabitého policisty. „Já to oznamoval tehdy těhotné přítelkyni Romana Jedličky, Peleška jeho tátovi a matce,“ nezapomene Volprecht.

Syna oplakávají

„Jestli někdo říká, že čas rány zhojí, nemá vždy pravdu. Já bych řekla, že je to horší. Nejtěžší je to na Romanovy narozeniny, svátek, Vánoce,“ přiznává Eleonora Jedličková. „Chybí nám čím dál tím víc. Jak stárneme, síly ubývají,“ doplnil Roman Jedlička st. Jedličkovi se shodli, že sluníčkem je synova dcera a jejich vnučka Natálka. „Máme z ní radost. A Roman by měl také,“ dodali.

Co se stalo 3. září 2008

Roman Postl (†39, na snímku) z Proboštova u Teplic »seděl« za vraždu mladíka (†17) z roku 1998, jako napraveného ho ovšem soud propustil dřív… S komplicem (tehdy 29) přijel do Chomutova s úmyslem zabíjet na potkání. U bývalé pošty v Palackého ulici mu zkřížil cestu právě Roman Jedlička, který ho smrtelně zasáhl, avšak Postl po něm též vystřelil. Postl v tu dobu už měl za sebou vraždu tří lidí: podnikatele (†46) na Teplicku, čerpadláře (†20) v Ústí nad Labem a vietnamského barmana (†20) v Chomutově. Policista zemřel téhož dne, jeho vrah Postl 8. září.


pajato73 ( 4. září 2018 12:59 )

aspon jeden tady, co to poradne pochopil.

PavelSki ( 4. září 2018 10:10 )

Re: soresnakunde: Bohužel, policista, jeho profese, avšak hrdina! Zachránil více dalších lidí. Vrah zabil 3 lidi, unikal, pak se potkal s policistou, 4.oběť. Vrah naštěstí také střelen policistou, naštěstí ho v nemocnici nezachránili. Nepotkat ho policista, mohl zabít další tři lidi a unikat..., zabíjet dál. Chtěl střílet na potkání.

PavelSki ( 4. září 2018 07:58 )

Moc smutné události to byly u nás na severu. Ale trošku s citem k obětem by se mohlo psát. Nechci se tím vůbec dotknout dělnických profesí, stejně ceněných, jako jakékoliv jiné. Ale napsat "čerpadláře"?. Navíc to byl student VŠ přivydělávající si na studia při noční na pumpě tou další hroznou obětí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání