Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Tragická smrt Majky (†33): Nová fakta o porodu, který ji stál život

Autor: shp - 
1. září 2018
11:10

Proč musela zemřít? Majka (†33), kterou přijali na přelomu července a srpna do považskobystrické nemocnice, kde na svět přišel její třetí synek Matyášek, byla plná elánu a optimismu. Tak moc se s manželem a dvěma dalšími syny těšila, až se jejich rodina rozroste. Pocit štěstí z objetí všech svých chlapců jí nebylo bohužel dopřán. Kde se stala chyba? Mohla ještě žít, kdyby porod vedl zkušenější lékař od začátku?

Během porodu v považskobystrické nemocnici Majka podle manžela Patrika, který byl stále po jejím boku, nezvládla dýchat a byla úplně vysílená. Prosila personál o pomoc stejně jako její manžel, ale bylo to marné.

Majka plakala a křičela, že to nepřežije. Měla bohužel pravdu. Důvodem těžkého porodu bylo zřejmě to, že třetí chlapeček chystající se na svět byl příliš velkým miminkem. Nakonec museli lékaři provést císařský řez. Proč to neprovedli dříve? Děťátko nakonec zachránili.

Majka však upadla do kómatu a později zemřela. Nezodpovězenou otázkou tak nadále zůstává, proč lékaři v komplikované situaci nezasáhli dřív. V kómatu byla maminka celé dva týdny, než svůj boj prohrála. Vytoužené miminko neviděla ani na chvíli.

Nestihla ho pohladit, obejmout, ani mu dát pusu. S Majkou se její manžel, starší synové, příbuzní a přátelé rozloučili ve čtvrtek na hřbitově v Ilavě. Pláč jejích malých synků chytal přítomné za srdce. Lukášek a Sebastiánek vložili do rakve dva krásné obrázky.

Mamince namalovali na cestu do nebe z lásky srdíčka. Během rozloučení hodili do hrobu květy. Redaktoři webu Pluska.sk oslovili v celé záležitosti vedení inkriminované považskobystrické nemocnice, aby se k smutné události vyjádřila.

Je nám velmi líto, že došlo k této komplikaci. Celý případ vyšetřuje Úřad nad kontrolou zdravotní péče a my nabízíme maximální spolupráci při objasnění této smutné situace. Stejně tak nabízíme případnou pomoc pozůstalým,“ řekl ředitel nemocnice Igor Steiner.

Dodal také, že porod vedl sekundární lékař, který při prvních příznacích na možný nestandardní průběh porodu přivolal svého kolegu, který je dlouholetým zkušeným lékařem se specializací v oboru gynekologie a porodnictví. Mohla Majka ještě žít, kdyby porod vedl zkušenější lékař od počátku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání