Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Angelika (†18) zemřela na přejezdu, instruktor autoškoly měl čas ji zachránit

Autor: shp - 
29. srpna 2018
05:25

Neštěstí, při kterém zahynula na polském vlakovém přejezdu studentka Angelika (†18), se dalo zabránit. Instruktor, který z vozidla krátce před srážkou utekl, se zřejmě nezachoval nejlépe, jak mohl. Polští novináři zjistili, že na únik z přejezdu by měli oba od zpozorování přijíždějícího vlaku celých 37 sekund.

Fatální tragédie se stala ve čtvrtek 23. srpna kolem 11:15. Uchazečka o řidičský průkaz Angelika přejížděla přes nebezpečný, ale označený vlakový přejezd. Nezkušené řidičce se před ním nepodařilo s vozem včas zastavit.

Dívka se ocitla v pasti, když jí uprostřed kolejiště selhal motor. Autem se jí podařilo pohnout až příliš pozdě. Vlak ho celé převálcoval. Instruktor Edward sekundy před srážkou ještě seděl ve vozidle. Chvíli před tragédií však auto opustil a utíkal do bezpečí.

Vše zachytila průmyslová kamera. Polští novináři z webu efakt.pl byli přejezd osobně zkontrolovat. Zjistili, že když vůz zastaví podle předpisů na místě, kde je vyznačená stopka, můžete vlak vidět dostatečně dopředu, a to až 37 sekund předem.

Vlak se přiřítil z pravé strany, tedy do místa, kde seděl instruktor. Jak je možné, že podcenil dopravní varování, nepodíval se a nechal studentku vstoupit na přejezd bez toho, aby vše zkontroloval, zda nepřijíždí vlak, ptají se redaktoři.

Svědkové mají podezření, že na brzdu dupnul pozdě, následkem čeho se auto zastavilo na kolejích namísto před nimi. „Zkoušející nemůže předpovědět reakci zkoušeného, avšak nesmí zapříčinit nebezpečí,“ uvedl pro server Maciej Janczak, odborník z Akademie Auto Svet.

Instruktor s 30letými zkušenostmi nyní čelí obvinění z neúmyslného zabití. Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu až 8 let za mřížemi. Policie ho již zadržela. Soud nyní rozhoduje, zda bude Edward umístěn do vazby.

teodor800 ( 29. srpna 2018 09:55 )

Dobre je byť generálom po prehratej vojne. Tak, novinári vypočítali, že mal čas. Ja by som ich rád videl v tej istej situácii utekali by prví a ešte aj s "blatom na ihrisku". Nemám rád takéto mudrovanie, keď tam niekto nebol.

sores ( 29. srpna 2018 09:54 )

Proč nevyskočila z auta jako instruktor??? To mi hlava nebere.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání