Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelec z Chomutova uspěl s odvoláním: Za vraždu Roma si odpyká 7 let!

Autor: ČTK - 
28. srpna 2018
12:17

Petr Benda si za zastřelení řidiče dodávky na chomutovském sídlišti odpyká sedm let vězení. Pražský vrchní soud dnes na základě mužova odvolání zrušil původní rozsudek, který poslal pachatele za mříže na 12,5 roku. Dnešní verdikt je pravomocný. Benda se hájil mimo jiné tím, že střílel v nutné obraně. Romský řidič před střelbou najížděl do lidí a jiných aut. Podle justice vražda neměla rasový podtext.

„Šlo prostě o zbrklé, zkratovité jednání, o špatně vyřešenou situaci,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, proč vrchní soud vyhodnotil čin na rozdíl od ústeckého krajského soudu jako prostou vraždu, nikoliv vraždu spáchanou s rozmyslem. Bendovi tak hrozilo deset až 18 let. Vrchní soud mu uložil trest pod zákonnou sazbou, protože zohlednil jednak Bendovu bezúhonnost, jednak „jisté spoluzavinění ze strany poškozeného“.

Incident se stal loni 27. května kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Bendu předtím informovala jeho matka o tom, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž při pohledu z okna spatřil jedoucí stříbrnou dodávku. Poté si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel celý zásobník na kabinu řidiče.

Roma za volantem Benda několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Řidič na následky těžkých zranění zemřel, střelec na místě počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany.

Svědci později potvrdili, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela jen rychlostí chůze a nikoho neohrožovala.

Benda dosud nebyl trestán, k činu se doznal a na jeho objasnění spolupracoval s policií. Jedinou přitěžující okolností bylo to, že se střelbou dopustil dvou trestných činů – vraždy a poškození cizí věci, tedy dodávky. V odvolání se muž domáhal toho, aby se celá kauza vrátila ke krajskému soudu k doplnění dokazování.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání