Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nehoda Čechů v Chorvatsku: Děti křičely bolestí. Slovenský anděl promluvil o první pomoci

28. srpna 2018
12:10

Skromná žena s velkým srdcem. Tou je mladá slovenská lékařka Zuzana Michalovčíková Haniková (35), která pomohla české rodině, jež měla děsivou nehodu v Chorvatsku. Češi jsou jí nesmírně vděční a plánují ji navštívit. Lékařka si však myslí, že nic tak výjimečného neudělala.

K hrůzné nehodě došlo 14. července na dálnici kousek od Karlovce. Česká rodina měla ve dvou autech namířeno do Omiše, syn Alexander (22) však po náročné celonoční jízdě patrně dostal mikrospánek a naboural do před sebou jedoucího auta. V autě vezl svou sestru Adélku (19), bráchu Vojtu (17) a kamaráda. „Auto bylo zdemolované. Děti křičely bolestí. Adélka se nemohla dostat z auta,“ popsala strašné chvíle matka pěti dětí Magda (42) serveru Čas.sk.

V tu chvíli se ale na místě jako anděl zjevila slovenská lékařka Zuzana, která ihned začala pomáhat. „Dětem okamžitě dávala první pomoc, uklidňovala je i mě. Byla úžasná. Byl to pro nás v té chvíli anděl,“ dodala se slzami v očích Magda. Rodina ve spěchu nestihla slovenské lékařce ani pořádně poděkovat, později se ji proto rozhodli vyhledat přes sociální sítě. „V tom frmolu a stresu jsem neměla čas zeptat se ani na jméno, jen jsem ji objala a děkovala, oběma nám tekly slzy,“ řekla matka.

Známí slovenskou lékařku z popisu ihned poznali. „Je to skvělá doktorka. Zuzka se od základní školy věnuje první pomoci. Dokonce je celoslovenskou vítězkou v poskytování první pomoci amatéry. Potom šla studovat medicínu,“ prozradil slovenskému serveru Slavo z Červeného kříže. Zuzka pracuje jako všeobecná lékařka – internistka ve Svidníku a její známí o ní mluví jako o skutečném andělovi na zemi.

Zuzana je ale v hodnocení svého činu velmi skromná. „Cestovali jsme s rodinou do Biogradu na Moru. Viděli jsme, že se něco stalo na cestě, ale nebyly tam ještě žádné majáky, houkačky. Řekla jsem manželovi, ať zastaví, abychom zjistili, jestli se někomu něco nestalo. Jsem velmi ráda, že se mi té rodince podařilo pomoci. Nemyslím si však, že jsem udělala něco výjimečného. Podle mě by se tak zachoval každý. Je to přirozené a lidské, pokud pomůžete člověku v nouzi,“ přiznala.

Dojatí Češi ji ale při další návštěvě Slovenska plánují navštívit a znovu osobně poděkovat. „Jsem nesmírná šťastná, že právě ona šla kolem a nezištně pomáhala,“ stojí si za svým Magda. „Chtěla jsem vám říct, že jste byli velmi stateční a že jste to zvládli výborně. To naše objetí mělo pro mě velkou sílu a tehdy jsem si uvědomila, jaká jste silná a statečná. Nevím, jak bych to já zvládala ve stejné situaci, protože sama mám dvě děti,“ napsala Magdě lékařka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání