Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Trutnovsku hoří barokní zámek! Byl na prodej za 14,5 milionu

19. srpna 2018
07:49

V Horním Maršově na Trutnovsku od dnešního rána hoří nevyužívaný a chátrající barokní zámek. Střecha zámku prohořela. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Hasiči nemají informace, že by byl někdo zraněn.

Zámek, který je kulturní památkou, je podle informací z webu best-reality.cz na prodej za 14,5 milionu korun. "Od dubna roku 1994 není objekt nijak využívaný a jeho stavebně technický stav je zhoršený," uvádí web. Zámek je na prodej již mnoho let.

Požár zámku hasiči dosud nemají pod kontrolou. "Je vidět plamenné hoření střešní konstrukce. Prohořenou střechou budeme požár hasit pomocí výškové techniky," uvedla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová. Zámek se nachází v Czerninské ulici a stojí poblíž hlavní silnice směřující z Trutnova do Pece pod Sněžkou.

Hasiči dostali hlášení o požáru v 04:45. Na místě je zhruba 80 hasičů z osmi jednotek. Původně hasiči uvedli, že na místě mají deset jednotek. Zřídili dvě čerpací stanoviště vody z nedaleké řeky Úpy. Na místě mají i automobilový žebřík a plošinu ze stanice Trutnov.

Hasiči do objektu vyslali dvě průzkumné skupiny, aby zjistily jeho stav a bylo možné požár hasit i zevnitř. "Snažíme se, aby byl zásah v historické budově co nejúčinnější s minimalizací následního poškození," uvedla mluvčí.

Dva hasiči při zásahu utrpěli lehké zranění, po ošetření se vrátili hasit. Jeden hasič skončil v péči zdravotníků kvůli celkovému vyčerpání. Oheň hasilo kolem 80 hasičů z osmi jednotek. "Hasiči se na zásahu průběžně střídají," řekla mluvčí.

Na místo požáru se dostavili i kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s hasiči zjišťovat příčinu požáru. Podle policie se budou prověřovat všechny varianty jako jsou nešťastná náhoda, technická závada, nedbalostní jednání i úmyslné zapálení.

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž, uvádí realitní web. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace Sergey Mayzus.

 

hayena ( 19. srpna 2018 10:47 )

Škoda, že to nekoupil Stropnický. Byl v lepším stavu než ten, co koupil. Měl ústřední topení!

batul ( 19. srpna 2018 10:09 )

Zámek znám velmi dobře ještě z mého dětství. Jsem focena na jeho schodišti ve svých čtyřech letech a známek jsem znala i z vnitřku, byl krásný. Byla jsem v H.Maršově před 4mi lety, u zámku samozřejmě také, dívala jsem se nahoře na schodišti dovnitř a musím říci, že to nebylo tak moc ve vnitřku zničené. Co bylo ve špatném stavu byly hospodářské budovy. Zámek se dal velmi dobře opravit. Byla tam např. krásná kachlová kamna, zavedeno ústřední topení. Zahrada k zámku je také moc pěkná. Je mně zámku velice líto a přikláním se k názoru, že ten požár byl úmyslně založen. Věděla jsem, že jej vlastní nějaká firma, ale že ta firma je ruská to jsem nevěděla. V Horním Maršově je tak krásně, zámku je nesmírná škoda.

asijo ( 19. srpna 2018 09:16 )

Tak kdopak známý to koupí,až to nebude mít žádnou hodnotu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání