Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Josef (38) boural, zemřely dvě malé děti: Za nic nemůžu, tvrdil u soudu

Autor: ČTK - 
16. srpna 2018
15:10

Za tragickou nehodu v Olomouci, při které na konci března zemřely dvě děti, potrestal olomoucký soud osmatřicetiletého Josefa O. 6,5 lety vězení. Soud mu zároveň na deset let zakázal usednout za volant. Řidič byl obžalován z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozilo mu až deset let vězení. 

„Soud uložil trest odnětí svobody 6,5 let nepodmíněně, vyslovil zároveň zákaz činnosti na deset let a uložil také náhradu nemajetkové újmy pozůstalým. Obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání,“ řekl soudce Petr Bednář. Soud jednání zvládl za jeden den. „Obžalovaný si nechal vypracovat svůj znalecký posudek, který však soud nepřesvědčil. Nebylo tak třeba dělat revizní znalecký posudek a bylo tak možné rozhodnout v jednom hlavním líčení,“ doplnil soudce.

Žalobce Jaroslav Rašendorfer řekl, že případné odvolání zváží. „Navrhoval jsem trochu vyšší trest, zhruba o rok více. Zda se odvoláme, zvážím poté, co přijde rozsudek,“ uvedl žalobce.

Nehoda se stala 29. března na okraji Olomouce na silnici z Nových Sadů do Holice. Podle obžaloby jel řidič směrem na Holici a v okamžiku, kdy se blížil ke křižovatce, kde před ním stála dvě auta a odbočovala vlevo, narazil do zadní části odbočujícího auta.

Toto auto narazilo do vozu před sebou a vyjelo do protisměru. V té chvíli jela v protisměru řidička, která se snažila zabránit střetu. Autu v protisměru se vyhnula, dostala ale smyk, vyjela mimo vozovku a asi po 60 metrech od křižovatky narazila postupně do dvou stromů. V autě vezla tři děti, dvě z nich na místě zemřely.

Obžalovaný je od nehody ve vazbě, už v minulosti s ním bylo vedeno správní řízení kvůli jízdě pod vlivem alkoholu. Uvalení vazby na řidiče po tragické nehodě je ojedinělé, v tomto případě hrál podle žalobce roli vysoký trest, který mu hrozí, a obava, že by uprchl nebo se skrýval. Řidič se podle informací ČTK snažil soud přesvědčit o tom, že se nehoda odehrála jinak, podle něj šlo o dvě nehody nezávislé na sobě a neměly příčinnou souvislost. „Tvrdil, že jeho nehoda nesouvisela s nehodou řidičky. Soud o tom však nepřesvědčil,“ doplnil státní zástupce.

Následky nehody jsou tragické – na místě bylo zraněno pět lidí. Dvě děti podle mluvčího krajské záchranné služby Pavla Lampy byly na místě resuscitovány, ale neúspěšně. Další tři lidé byli po ošetření převezeni do olomoucké fakultní nemocnice. Šlo o obžalovaného řidiče, řidičku a chlapce, který cestoval v jejím osobním autě společně s jejími dětmi. Dítě tehdy utrpělo zhmožděniny.

Nehoda je druhou nejtragičtější, která se letos na silnicích Olomouckého kraje stala. V polovině července při střetu osobního a nákladního auta u Bohuňovic na Olomoucku zemřeli dva dospělí a dvě děti, údajně šlo o prarodiče a jejich vnoučata.

jedova11 ( 16. srpna 2018 15:42 )

za řízení pod vlivem bez pardonu pokus o vraždu !

Nezadat ( 16. srpna 2018 15:20 )

Nemůže,jelikož je to volič Kalouska a vzal si taky za svoje být furt ožralý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání