Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děti dostaly po koupání na Karlovarsku ošklivou vyrážku: Nakazily se parazitem ze šneků!

Autor: lm - 
15. srpna 2018
18:27

Velmi nepříjemné vzpomínky na koupání si odnesla skupinka dětí v Kolovském rybníku na Karlovarsku. Ve vodě byli paraziti, kteří u dětí způsobili nepříjemnou vyrážku. Krajská hygienická stanice varovala, aby si lidé dávali pozor, kde se koupou.

U zhruba desíti dětí byla diagnostikována cerkariová dermatitida poté, co se koupaly v Kolovském rybníku (Kolováku) nedaleko Karlových Varů. Krajská hygienická správa proto varovala, že se v rybníce mohou nacházet paraziti a lidé by si tu měli koupání dobře rozmyslet.

Cerkariovou dermatitidu způsobují drobní paraziti především rodu Trichobilharzia, které přenáší vodní plži, na něž se parazit přenáší prostřednictvím vodního ptactva, například divokých kachen. U člověka se projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním.

„Z hlediska cerkariové dermatitidy je nejdůležitější fází životního cyklu tzv. cerkariové stadium, které se uvolní z plže do vody a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončilo svůj vývoj. Pokud narazí cerkarie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkariová dermatitida. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně zmírají,“ uvedli hygienici.

Podobný problém řeší i v dalších krajích. Několik desítek lidí nebude v dobrém vzpomínat na koupání v Těrlické přehradě na přelomu léta, všichni si odtud totiž odnesli výše zmíněné nepříjemné kožní problémy. S ohledem na množství sinic ve vodě a přítomnost cerkárií je nevhodná voda ke koupání i v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku a zdravotní riziko ze stejného důvodu hrozí i v rybníku Vajsplachy ve Vrchlabí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání