Vše začalo běžnou procházkou kolem rybníka. „Šel jsem se dvěma psy polní cestou, která vede podél vody. Najednou z rákosí vyskočil zčistajasna bobr a zakousl se mi do ruky. Jak se na mě vrhnul, tak drápy na zadních packách se mi zaryl do nohy a pak utekl,“ popsal útok Šiml. Rány silně krvácely a on zůstal bezmocně ležet na zemi.

Plazil se u rybníka v krvi

Volal jsem o pomoc. Ztratil jsem nejméně půl litru krve,“ řekl Šiml. Uslyšeli ho chataři z druhého břehu rybníka, skočili do auta a přijeli mu na pomoc. „Ležel na zemi, kraťasy měl celé od krve, v ruce držel na vodítku psa a kolem běhalo štěně. Křičel, pomoc, vykrvácím, pomoc. Od místa útoku se po cestě plazil asi deset metrů,“ uvedl Josef Zahradník (79).

Se sousedem mu poskytli první pomoc a to už přijížděla sanitka, kterou zavolali lidé z okolních chat. „V nemocnici mi rány vyčistily a sešily. Na ruce mám vytržené maso a ránu 6 krát 4 cm. Na noze mi sešili ránu 6 cm dlouhou,“ dodal Šiml. Z útoku bobra byl úplně paf. „Nenapadlo by mě, že mě pokousá bobr. Teď už mě k rybníku na procházku nikdo nedostane,“ dodal Šiml.

Odborník: Byl to bobr

Zvířecí záchranář Karel Makoň na místě zjistil opravdu čerstvé stopy bobra. Vyloučil, že by na Šimla útočila nutrie, jak se zpočátku myslelo. Tu ale na rybníku nikde nenašel. „Stavba těla bobra neodpovídá tomu, že by vyskočil a zakousl se do ruky, jak to dělají psy. Spíše se přikláním k variantě, že došlo ke konfrontaci bobra se psy a ten pán se mezi ně nějak připletl, a tak mohlo vzniknout jeho zranění," řekl.

"Takovéto případy jsou známé. Kategoricky odmítám, že pán šel po cestě, bobr vyskočil z rákosí a zakousl se mu do ruky,“ dodal Makoň. Zároveň nevyloučil, že bobr může být zraněný, a proto útočí. U rybníka tak nastražil odchytovou past a na místě pověsil fotopasti.

Lidé si často nutrie s bobry pletou. Nutrie říční jsou nepůvodním a výrazně menším druhem. Bobr dorůstá váhy 11-30 kg, nutrie má ve volné přírodě obvykle kolem 5-6 kilo. Dalším rozdílem je pak jejich ocas. Zatímco bobr ho má placatý, nutrie má kulatý.

Fotogalerie
13 fotografií