Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senior se ztratil v bažinách na Nymbursku: Bloudil 4 dny!

Autor: vet - 
14. srpna 2018
12:45

Senior (71) se ztratil v bahně. A to doslova. Čtyři dny po něm pátraly desítky policistů včetně kriminalistů a psovoda. Připojily se také desítky hasičů a dobrovolníků. Nakonec pomohl vrtulník s termovizí.

Důchodce ze Záhornic na Nymbursku z domova občas mizel, ale vždy ho našli blízko bydliště nebo se vrátil sám. Tentokrát ne. Býval zmatený a nikdo netušil, kterým směrem se vydal. Rodina zalarmovala policii a záchranáře. Bylo vedro, a tak policisté nemohli hned použít termovizi. Denní pátrání byla marná. Když se po ránu konečně ochladilo, vzlétl policejní vrtulník. Během 10 minut ztraceného posádka ze vzduchu objevila.

„Letěli jsme v půl čtvrté ráno. Až jsme se dostali k lesům a rybníkům. Nalezli jsme ho díky termovizní kameře a našim palubním technikům, kteří umí na obraze postavu rozpoznat,“ říká pilot vrtulníku Michal Brunhofer.

Senior seděl u vody a zdálo se, že spí. Jednoho policistu k němu navedli muži z vrtulníku po zemi a druhý se k němu spustil ze vzduchu. V nepřístupném terénu nebylo možné přistát ani jet autem, a tak se důchodce s policisty proletěl ve věsu. Vyčerpaného a dehydrovaného ho předali zdravotníkům. Měl štěstí. „Nebylo možné, aby našel suchou cestu odtamtud sám. Před sebou měl rybník, za sebou mokřady,“ popsal terén pilot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání