Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Deset let od tragické železniční nehody ve Studénce: Kdo zavinil smrt lidí?

Autor: Karel Janeček - 
8. srpna 2018
05:13

Železniční tragédie se odehrála přesně před 10 lety u Studénky. Rychlík Comenius zde narazil do spadlé mostní konstrukce. Osm lidí zemřelo, 95 jich bylo zraněno. Dodnes soudy nenalezly viníky nehody.

Rozezlená je kvůli tomu i zdravotní sestra Naděžda Tomčíková (58), která v rychlíku cestovala a po nehodě taky zachraňovala lidské životy. V šoku zůstává především z osvobozujícího rozsudku nad údajnými viníky železniční tragédie.

Zpomalený film

Paní Naděžda, která tehdy cestovala z Karviné domů do Svitav, vzpomíná, jak po nárazu vlaku do mostu rovnala vedle kolejí zraněné. „Bylo to jako zpomalený film. Nade mnou byly betonové sloupy, okolo všude leželi zkrvavení lidé. Nikdy na to nezapomenu,“ říká. Náraz přišel zničehonic.

Nejhorší je ten pocit, když nevíte, co se děje. Vylétla jsem ze sedadla, to jsem si hned řekla, to je vážné. Dokonce mi prolétlo hlavou: My tady zemřeme, nemáme šanci přežít. A pak těsně vedle mě přistál vagon,“ vzpomíná.

Neúcta k mrtvým

V uličce vlaku byl křik, pláč, panika a chaos. „Ven to nešlo, dveře druhého vagonu byly zaklíněné. Ten třetí vagon byl nad námi,“ uvedla. Ven se žena ale nakonec dostala a pomohla ošetřit dvacítku krví zbrocených lidí. „Dodnes mi z toho běhá mráz po zádech,“ otřásla se.

Zprošťující rozsudek stran viníků tragédie považuje za nespravedlnost a neúctu k pozůstalým i mrtvým. „Nikdo za nic nemůže, což já tedy nechápu. Spadl most, najel do něj vlak. Přece někdo musí určit, kde se stala chyba a kdo udělal něco špatně,“ říká Naděžda Tomčíková.

Víte že?

Při neštěstí zahynuli čtyři ženy a dva muži, později zemřel v nemocnici ukrajinský cestující. Osmým mrtvým byl Polák, který skonal v krakovské nemocnici.

Šokující rozhodnutí soudu

Podle vyšetřovatelů byly příčinou tragédie zanedbání a nedostatky při rekonstrukci mostu. Vyšetřovatelé zjistili omyly v projektu podpůrných konstrukcí, nedostatečný byl podle nich technologický předpis montáže a neřešila se ani tíha přesouvaného mostu.

Týden po nehodě policie obvinila kvůli neštěstí dva inženýry firmy Bögl & Krýsl, kteří měli na starost posuny mostu nad tratí při jeho opravě. K soudu se případ dostal v červnu 2011. Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelilo 10 lidí. Žalobu slyšeli tři lidé ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia), pět lidí firmy Bögl & Krýsl, jeden živnostník a zaměstnanec krajské správy silnic.

Loni v prosinci všech deset obžalovaných zprostili viny. Soudce Jaromír Pšenica během zdůvodnění rozsudku řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a že se neprokázalo, že jsou vinni právě obžalovaní.

 

pekaaaros ( 8. srpna 2018 11:14 )

to je totiž tím, že už odmala těm děckám vtloukáme do hlav, že norma je dělat věci nekvalitně. Proč je učíme hned ve školce písničku Pec nám spadla? Proč je neučíme Pec nám stojí, pec nám stojí, dobře jsem ji postavil? Pak by k takové tragédii nemuselo dojít. A co se týče našeho národního pesimismu a mezilidských vztahů, tam je taky na čem pracovat. Písničky jako prší prší nebo rozšlapal jí košíček by měly být vyškrtnuty z repertoáru mateřinek!

amarok ( 8. srpna 2018 10:08 )

Prostě to jenom spadlo... viníky hledejte i tam kdo povolil jezdit vlakům pod stavbou...

Gottwald ( 8. srpna 2018 07:58 )

Česká justice je nejzkorumpovanější snad na celém světě, to i v Ugandě funguje, Český soudci jsou přeci nezávislí a oni si určí jaký zákon bude ten nejlepší a to je ten jejich....

vaclav ( 8. srpna 2018 06:36 )

Jak jednoduché.Kdo podepsal smlouvu a jaká firma?Tak a máme toho kdo to všechno zbabral.Jestli na tomhle je něco složitého tak už opravdu nevím.Ale naše soudy to mají na háku.Kolik už to stálo peněz,času a stejně se nic nevyřeší.Úcta k mrtvým a i k přeživším žádná.Právníci si mastí kapsu tak kam spěchat.Člověku je z toho nablití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání