Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodina Ivy (†24), která zemřela ve vodopádu v Rakousku: Poslali dojemný vzkaz

7. srpna 2018
15:01

Přála si cestovat po světě, jeden ze zážitků se jí ale stal osudným. Mladá Češka Iva (†24) zahynula v Rakousku po pádu do Krimmelského vodopádu, kde se účastnila závodu LowCost Race. Její rodina nyní poslala ostatním soutěžícím dojemný vzkaz.

K tragédii došlo k večeru 4. 8. 2018. Iva se patrně šla projít k řece Krimmler Ache, uklouzla na kameni a spadla do vody, kde se nejspíš utopila. Češka se ke Krimmelským vodopádům, které patří k jedněm z nejkrásnějších v Evropě, vydala spolu se svým týmem v rámci závodu LowCost Race.

Na místo neštěstí se ihned vydal zakladatel závodu Milan Škoda. Organizátoři spolupracovali s ambasádou i policií a následně odvezli parťačku Ivy zpět do Česka. Teď je na vlastní přání v péči odborníků," uvedli na svých stránkách organizátoři závodu LowCost Race.

Pořadatelé se spojili i s rodinou tragicky zesnulé Češky, která poslala ostatní soutěžícím vzkaz. Rodina Ivy si nesmírně váží projevené solidarity a soustrasti od účastníků. Přeje jim hladký průběh závodu, co nejlepší zážitky a vzkazuje, ať jedou opatrně," uvedli organizátoři.

Některé týmy se po tragédii rozhodly ze závodu odstoupit, ostatní účastníci avizovali, že budou pokračovat na počest a památku Ivy (†24). Už ale nebudou plnit výzvy za účelem sbírání bodů. Několik týmů se sjelo na místě neštěstí a vytvořily tam pietní místo. Účastníci rozesetí po celé Evropě se začali scházet s ostatními, aby se vzájemně podpořili, protože je událost hluboce zasáhla," dodali pořadatelé.

Organizátoři LowCost Race o tragické smrti mladé Češky. Organizátoři LowCost Race o tragické smrti mladé Češky. | Facebook

Co je LowCost Race?

LowCost Race je závod, při kterém účastníci cestují po Evropě. Cílem je dosažení co nejvíce ze 40 vybraných míst. Soutěžící závodí ve dvou kategoriích. V kategorii Joypacker jde čistě jen o radost z cestování, v kategorii Racepacker soutěžící sdílí své cesty online a plní nejrůznější výzvy. Závodníci si na start závodu mohli vzít maximálně 100€, za utrácení navíc ztrácí body. Letos se koná pátý ročník, na jehož start se v pátek v Praze postavilo téměř 140 týmů. Cíl závodu je opět v Praze, a to 13. srpna.

Závod se poprvé konal v roce 2014 jako soukromá akce. V roce 2016 bylo přihlášených závodníků téměř 100. „Cílem závodu je ukázat, že cestovat se dá i bez peněz, aniž by o ně žebrali. Stačí být kreativní a najít jiné způsoby, jak se lidem odvděčit,“ píší organizátoři závodu na svém webu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání