Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Děsivá svědectví z jezera Lhota, kde utonuly dvě děti (†7): Rodiče prosili o pomoc, žádná nepřicházela

3. srpna 2018
05:00

Dvě malé děti zahynuly při tragédii, k níž došlo ve čtvrtek odpoledne na jezeře Lhota. Dva sedmiletí chlapci se tu ztratili svým matkám a záchranáři už je bohužel našli mrtvé. Svědci mluví o naprostém selhání zaměstnanců areálu, kteří podle všeho pátrání po chlapcích ignorovali a k zoufalým matkám se chovali neuctivě. To vše prý kvůli tomu, že ženy byly cizí národnosti.

Dva malí chlapci, kteří se byli koupat s rodinami na jezeru Lhota, se ztratili ve čtvrtek odpoledne. Podle svědků se jedna z maminek na chvíli otočila a po klucích zbyly na hladině jen nafukovací kruhy. Obě ženy začaly své děti ihned zoufale hledat, ostatní návštěvníci přitom vůbec netušili, že je zle. Rodiče prosili už dávno před tím o pomoc. Nikdo jim nevěnoval pozornost, jelikož to byli cizinci. Matka běhala po pláži a důchodkyně, které seděly v takzvané kanceláři se jim vysmívaly a až po dlouhé době poprvé v rozhlase zaznělo, že se ztratili dva sedmiletí chlapci," popsala Blesku svědkyně Kristýna. Podle dalších návštěvníků trvalo dokonce půl hodiny, než se zaměstnanci uvolili celou věc rozhlasem ohlásit.

Z rozhlasu se však podle svědků zprvu ozývaly jen neúplné informace, chyběla jména chlapců i jejich identita, která mohla ostatním pomoci v hledání. Ani nezmínili, že to byli chlapci vietnamského původů, to až o dost později, když prosili ostatní o pomoc," vysvětlila. 

Když se oznámení ozvalo už poněkolikáté, další návštěvníci se chtěli iniciativně zapojit. Protože se hlášení neustále opakovalo a nic se nedělo, tak jsem šla do té kanceláře a řekla jsem té paní, co vysílala hlášení, že když to nemá delší dobu žádný výsledek, že by měla návštěvníky poprosit, aby šli z vody ven a vzali si k sobě své děti, aby bylo možné vůbec vyhodnotit, kde nějaké dítě bez rodiče je. Ona odmítla a řekla, že to dělat nebude a že nebude zbytečně vyvolávat chaos. A že nebude návštěvníky obtěžovat," popsala FTV Prima svědkyně Eva. Ostatní návštěvníci ji začali přesvědčovat, aby to udělala, že je to dobrý nápad, což ona kategoricky odmítla, a řekla, ať okamžitě jdeme pryč, že to není naše práce. Paní, co byla vedle mě povídala: já jsem zdravotník, já bych ráda pomohla a ona jí řekla: vy se starejte o svojí práci, já se budu starat o tu svou, běžte pryč a nepřekážejte," dodala paní Eva.

Jedna paní, zdravotní sestřička, jim řekla, ať okamžitě vyženou všechny z vody, že je potřeba ty kluky začít hledat a oni ji vyhodili, že rozšíří akorát paniku a prostě se báli akorát o kšeft. Nešlo o nic jiného, než o kšeft," potvrdily televizi další svědkyně. 

Podle návštěvníků byly obě maminky chlapců úplně zoufalé a pomoc nepřicházela. Zatímco matka běhala zoufalá po pláži, dalšímu příbuznému dali kolo, aby se jel sám podívat po okolí, zda tam chlapci nejsou. V tu dobu plavčík neseděl tam, kde má, ale byl ve stínu, protože mu bylo vedro. Všichni ostatní se dál koupali ve vodě. Matka, co sama neuměla skoro plavat, jako jediná skočila do vody a hledala své děti. Nikdo jí nepomohl, až ostatní návštěvníci křičeli, aby jí někdo pomohl," uvedla svědkyně Kristýna. 

Snažili se dovolat pomoci, ale protože byli Vietnamci, tak se s nimi vůbec nebavili a začali jim okamžitě tykat a mluvili s nimi jako s nějakým póvlem," tvrdí dvě svědkyně.

Zoufalým matkám, které byly psychicky na dně, prý pomáhali jen ostatní návštěvníci, kteří rovněž pátrali po chlapcích na vlastní pěst. Zaměstnanci areálu se o ženy údajně začali starat až po příjezdu policie. Podle svědkyň matkám teprve poté přinesli vodu a další věci. Bohužel byli chlapci ale nakonec vytaženi z vody mrtví.

Návštěvníky chování zaměstnanců hodně překvapilo. I když je u vstupu do areálu napsáno, že koupání je na vlastní nebezpečí, tak areál je oplocený, vybírají vstupné, jak za auta, tak za vstup každé osoby, mají tam kancelář, mají tam zdravotníky a vlastně to vypadalo, jakože nechtějí obtěžovat návštěvníky, aby se hlavně nerozkřiklo, že se tam něco stalo," dodala svědkyně Eva.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání