Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bolestná zpověď Lukáše: Bráchu mi zabil opilec za volantem

Autor: Michaela Kalkusová - 
2. srpna 2018
13:35

Ozval se hvizd pneumatik a poté smrt navždy rozdělila dva bratry! Starší Roman J. (†42) automobilovou bouračku nepřežil, mladší Lukáš J. (33) ano. Tragickou nehodu asi zavinil mladý řidič (20) druhého vozu. Ten totiž nadýchal 0,86 promile...

Lukáš J. se vrátil z dovolené na Slovensku, kde byl s přítelkyní a synem. S bratrem Romanem pak v neděli odpoledne syna odvezl k jeho matce. Nehoda se stala, když se okolo třetí hodiny vraceli domů do Jílového u Prahy.

„Řídil bratr, jel pomalu, povídali jsme si o běžných starostech, týden jsme se neviděli, a tak jsme měli co probírat. Najednou se ozval hvizd pneumatik od smyku a ze zatáčky se v protisměru vyřítilo auto. Brácha se to ještě snažil strhnout do příkopu, ale v tom místě ani nebylo, jak se mu pořádně vyhnout,“ popsal Blesku průběh nehody.

Sám z děsivé srážky vyvázl téměř bez zranění. „Ani nevím, jak jsem vylezl z auta. Většinu nárazu schytala bráchova strana,“ vzpomíná otřesený Lukáš. Jeho bratr zůstal ve zdemolovaném voze zaklíněný. „Okolo jela na kole anestezioložka, která nám pomáhala, střídali jsme se při masáži srdce, ale tekla mu krev z pusy, z nosu, z uší…“ řekl Lukáš, který během okamžiku přišel o jednoho z nejbližších.

Protijedoucí vůz skončil na boku, řidič utrpěl jen lehká zranění. Jako pravděpodobného viníka ho označila i policie. „Měl 0,86 promile alkoholu v dechu,“ uvedla policistka Michaela Richterová. Kvůli jeho nezodpovědnosti teď Lukáš s rodinou truchlí, a navíc musí vyřizovat pohřeb a pozůstalost. „Někdo mi říkal, že by si řidič zasloužil stejný osud, ale to mi bráchu nevrátí. Jenom bych mu přál, aby zažil stejnou bolest, jakou způsobil nám,“ uzavřel se slzami v očích.

Romana museli ze zdemolovaného auta vyprostit hasiči. „Po vyproštění a předání do péče záchranné služby jeho resuscitace pokračovala. Asi po čtyřiceti minutách byla ukončena. Lékař konstatoval exitus,“ uvedl hasič Petr Svoboda.

Co bude s domem?

Roman byl bezdětný, bydlel v garsonce u své práce, ale plánoval si, že by do budoucna mohl založit rodinu. Nejdřív ale pro ni chtěl mít zázemí, a proto si v Jílovém stavěl svépomocí dům. „V září měl mít kolaudaci. Chceme to zachovat, protože je to památka na něj, hrozně se tam nadřel. Ale měl to na hypotéku, takže teď musíme řešit s bankou, co bude dál,“ popsal Lukáš další starosti rodiny.

Zesnulý Roman byl v Jílovém mezi lidmi oblíbený. Pracoval na biofarmě, kde se staral o zvířata a zastával i roli údržbáře. „Všichni ho tu znali, byl hrozně šikovný a rád každému pomohl,“ popsal svého bratra Lukáš.

Ztrátu milovaného syna prý z celé rodiny nejhůře snáší jeho maminka. „Celé dny pláče a nechce vycházet z domu. Ale zasáhlo to hrozně nás všechny,“ vysvětlil Lukáš.

Děkuje za pomoc

V hrozné situaci ale Lukáš s rodinou poznal i tu lepší stránku lidské povahy. „Chtěl bych poděkovat všem, co u nehody pomáhali, kolemjdoucím, hasičům, lékařům i policistům. A také lidem, kteří naší rodině pomáhají a soucítí s námi,“ řekl.

Řidič, který nehodu způsobil, ve vězení zatím není. „Je stíhán na svobodě,“ řekla včera Blesku policistka Michaela Richterová.

 

Wendy Polivkova ( 2. srpna 2018 22:05 )

 Ráda za co? Že zemřel člověk kterého jsme všichni měli rádi? Nechápu jak tohle vůbec můžete napsat😳žádné děti neměli a i kdyby se někdy rozešli tak snad není potřeba aby člověk hned umíral. Jste vážně divný člověk 😲🙄😏

ja-stana ( 2. srpna 2018 21:42 )

Ségra může být ráda, aspoň se nebude za pár roků soudit o děti a majetek.

Wendy Polivkova ( 2. srpna 2018 20:09 )

Doufám že ten člověk co zavinil smrt přítele mé sestry a způsobil nám hroznou bolest půjde na hodně dlouho do vězení. Neměl vůbec sedat za volant když pil alkohol. Bohužel se ale spravedlnosti určitě nedočkáme a ten cucak vyvázne jen s podmínkou. Kdy konečně lidi pochopí že ohrožují Životy nevinných lidí co chtějí ještě dál žít. Roman byl úžasný chlap co měl život ještě před sebou. A nějaký 20let. kluk co bude litovat pár dní, měsíců možná roky (potom zapomene) nám ho vzal!! 😥😥😥😥😥😥😥

sores ( 2. srpna 2018 13:27 )

petrzn: souhlas!!! Ono koho se co netýká tak to vidí z jiného úhlu pohledu!!! Chlast za volant nepatří ani na kole!!! odebrat takovým doby.tkům řidičák a natrvalo. Pak si dá teprve každý velkého bacha,že mužský. Bude jim odebrána jejich velká hračka.Bič na ochlasty!!

ja-stana ( 2. srpna 2018 12:44 )

Nebuďte tak zlí, mladý kluk si dal pár piv no a nezvládlt to. To se občas stane. Jsou vychovávaní v tom, že všecno můžou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání