Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Loupež století: Zmizely královské klenoty! Zloději prchli člunem

Autor: štš - 
31. července 2018
23:20

Švédská loupež století? Zloději v úterý z katedrály ve městě Strängnäs ukradli pohřební koruny krále Karla IX., královny Kristiny a královské jablko!

V době loupeže byla katedrála otevřena veřejnosti. Jak přesně se zlodějům podařilo předměty nedozírné kulturní hodnoty uzavřené a vystavené ve skleněných boxech ukrást, se zatím neví. Svědci každopádně viděli dva muže vyběhnout z katedrály vzdálené asi 50 km od Stockholmu a naskočit na motorový člun.

Do pátrání po nich byl zapojen i vrtulník, ale po lupičích se slehla zem. „Je to jedna nula pro ně,“ prohlásil policejní mluvčí Thomas Agnevik a dodal, že hodnota klenotů je nevyčíslitelná. „Jedná se o neocenitelné předměty národního kulturního bohatství.“

Karel IX. byl králem Švédska od roku 1604 až do své smrti v roce 1611. Dvě ukradené koruny byly použity při pohřbu v roce 1611, později byly ale exhumovány a vystaveny.

w.mojko ( 1. srpna 2018 17:15 )

a dodnes nevrátili ani originál oltára z Týnského chrámu...

hufnagll ( 1. srpna 2018 03:56 )

Švédové během třicetileté války 1648 nečekaně přepadli Prahu,ukořistili poklady nesmírné hodnoty a také Codex gigas neboli Ďáblovu bibli z Rudolfovy Kunstkomory, docela jim to přeju.Tak aspoň ví co to je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání