Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děti ze školy na Plzeňsku se nadýchaly toxických výparů, i po 5 měsících mají zdravotní problémy

Autor: shp - 
30. července 2018
22:26

Chudáci děti z mateřské školy ve Štěnovicích na Plzeňsku. Při rekonstrukci domu se nadýchaly toxických výparů a i po pěti měsících mají zdravotní problémy. Rodiče říkají, že se jim špatně dýchá, zvracejí a bolí je hlava. Policie případ vyšetřuje.

Mateřská školka ve Štěnovicích prodělala rekonstrukci, aby se rozšířila její kapacita. Přestavba byla zahájena loni v říjnu. Během ní však děti do školy chodily nadále.

Naše dcera měla záněty očí, měla podrážděné dýchací cesty, měla zánět průdušek, který nereagoval na antibiotika,“ popsala TV Nova matka jedné z holčiček, které do školky chodily.

Její problémy potvrdila i lékařská zpráva. „Od poloviny ledna do konce února vystavena expozici xylenu, styrenu - během rekonstrukce mateřské školy s rozvojem bronchitis,“ stojí v ní.

Hygiena po měření školku ihned zavřela. „Zjistili jsme nadměrné koncentrace těkavých organických látek ze styrenu a xylenu. Hodnoty byly pětinásobně až šestinásobně překročeny,“ prohlásila ředitelka Odboru dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Petra Langová.

I po téměř pěti měsících zdravotní problémy u některých dětí nezmizely. „Bylo to ve vlnách dva týdny rýma a kašel, teploty, pak zase dva týdny nic a pak zase dokola. Hlavně tam neúčinkovaly léky,“ dodala matka nemocné holčičky.

Případem se už zabývá i policie. „Kriminalisté prvního územního odboru Plzeň-venkov v současné chvíli ověřují všechny okolnosti případu, vyslýchají svědky a zjišťují, zda došlo k naplnění protiprávního jednání,“ řekla policejní mluvčí Iveta Kořínková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání