Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milionářský synek rozsekal celou svou rodinu sekerou: Dodnes nikdo neví proč!

Autor: DH, DH - 
22. července 2018
16:53

Tři roky uplynuly od hrůzného činu, při kterém zahynula bohatá rodina v luxusní čtvrti v Jihoafrické republice. Případ šokoval celý svět a krvavý výjev z luxusního domu dlouhé měsíce nedal spát záchranářům a policii.

„Moje…moje rodina a já jsme byli napadeni,“ koktá Henri van Breda do sluchátka operátorce na tísňové lince. „Byl to nějaký chlápek se sekyrou.“ Hovor pochází z jedné z nejluxusnějších rezidenčních čtvrtí v Jihoafrické republice.

Ihned se několik záchranných složek a policie vydává k domu bohaté rodiny van Bredových.

Ti, kteří do domu vstoupí jako první, spatří takové hrůzy, jaké je budou pronásledovat až do konce jejich životů. „Krev stékala jako vodopád po schodech z prvního patra,“ vypověděl jeden ze zdravotníků, který potvrdil, že za svojí téměř čtyřicetiletou kariéru nic podobně hrůzného nikdy neviděl.

Na místě jsou nalezeny tři mrtvoly. Dvě patří rodičům, třetí staršímu ze dvou synů. Dospívající dcera je nalezena v kaluži krve, která crčí z jejího rozříznutého krku, i přesto však stále žije a okamžitě je převezena do nemocnice. Později se po několika týdnech probírá z kómatu, avšak nic si nepamatuje a o hrůzách té noci nehodlá veřejně mluvit.

Mladší ze dvou bratrů, Henri, je však nalezen jen s mírným poraněním hrudníku, hned na první pohled je jasné, že měl ze všech největší štěstí. Vzápětí začíná zběsilý lov na tajemného vraha.

První z motivů je jasný – peníze. Rodina, která v té době žila v jednom z nejluxusnějších golfových rezortů na světě, De Zalze ve vinařské oblasti Stellenbosch, měla odhadované jmění ve výši 12 milionů liber, tedy v přepočtu asi 400 milionů korun. Ty vydělal otec Martin v Austrálii, kde hojně obchodoval s nemovitostmi. Údajně však rodina neměla žádné nepřátele a až na menší prohřešky synů žila bezproblémový život, který si tvrdou prací vydřela.

Motiv však neseděl. Z domu nebylo ukradeného vůbec nic. Vražedná zbraň, tedy sekera, také nebyla úplně typickým nástrojem vykradačů domů. Luxusní rezidence byla navíc opatřena tolika bezpečnostními opatřeními, takže bylo téměř nemožné se do domu vloupat. Detektory pohybu, nonstop bezpečnostní služba i kamery.

Vše začalo ukazovat na jedinou možnost. Henri. Jak by to ale bylo možné, když byl sám zraněn?

Pozdější lékařské prohlídky potvrdily, že se jednalo o zranění ze sebepoškozování. Henri se samozřejmě bránil, snažil se zapírat, lhát. Tvrdil, že v době útoku byl na záchodě.

Do karet mu však nehrála ještě další věc – tříhodinová prodleva mezi několikanásobnou vraždou a jeho telefonátem na tísňovou linku. Mezitím ještě stihl několikrát zavolat svojí přítelkyni, která však telefon ani jednou nezvedla. Poté se připojil na internet a přes hodinu hledal čísla na tísňové linky, přestože na lednici v domě byla všechna vypsána. Když pak vstoupily záchranné složky do domu, Henri seděl u stolu v jídelně a kouřil cigaretu. Rodinní známí navíc vypověděli, že Henri byl „černou ovcí“ rodiny, bral drogy a s rodiči si nerozuměl. Později bylo také potvrzeno, že vycvičený hlídací pes tu noc vůbec neštěkal, ačkoli byl puštěný na zahradě domu. Důvod? Pachatelem byl Henri.

Policie nakonec také Henriho van Bredu obviní, právník však za svého klienta vyplatí kauci a soud údajného pachatele propustí. Ne však na dlouho. Později je Henri s přítelkyní zadržen za užívaní marihuany a na svobodu se už nikdy nepodívá. Několikrát se snaží soud přesvědčovat o své nevinně, avšak jeho naprostá absence jakékoli empatie a chování, které postrádá jakoukoli lítost či emoce, ho nakonec posílá za mříže na tři doživotní tresty za každou z obětí. V Jihoafrické republice soud nevyžaduje k odsouzení motiv. Ten tak zůstává naprostou záhadou, protože Henri se ke svému činu plně nepřiznal.

Nyní je Henri ve vězení a podle slov místních zaměstnanců je neustále terčem útoků svých spoluvězňů.

pepen ( 23. července 2018 08:04 )

Vůbec se nedivím,že Česká republika dopadla ,tak jak dopadla./je rozkradená,vytunelovaná-samý podvodník/Když tu žijí tací lidé-kteří píší takové kraviny a bludy-místo toho aby se starali o Česko-kde budou žít/Měli by jste se nad sebou zamyslet a ne si vylévat vztek jeden na druhém!!!!!

sores ( 22. července 2018 19:27 )

Kdyby žil v Česku, tak mu to projde když nebyl motiv a důkaz na 100%! Max.by šel do ústavu pro blázny. V USA by se s ním nikdo nezdržoval a šup elektr.křeslo což je v pořádku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání