Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výnosná jatka u Berouska: Z jednoho tygra bujon za 30 milionů korun!

Autor: jh, Tomáš Koníček, INT, raj - 
19. července 2018
05:00

Obludných rozměrů nabývá nelegální obchod s tygry v Česku. Výnosy z něho jsou neuvěřitelné, třicet milionů korun jen za vývar z kostí jediného zvířete. Další obří sumy kšeftaři vydělávají na ostatních částech těla chráněného zvířete.

Podle vyjádření odborníků se u nás může vyskytovat až 400 tygrů, pod dohledem zoologických zahrad je jen 40. Zbytek se nachází v soukromém chovu a kdoví, co s nimi chovatelé provádějí.

Tygří kosti ani jiné části jejich těl nemají téměř žádný účinek na lidský organismus. V asijských komunitách však kolují nesmyslné báchorky o jejich silné léčivé moci. Tygr je koneckonců silné a spanilé zvíře a konzumace jeho těla by tak sílu měla předávat. Podle odborníků je to však naprostá hloupost.

Zabíjení a porcování tygrů je však neskutečně výnosný kšeft. Jde o desítky milionů korun. Za celé zvíře zájemci zaplatili 100 až 150 tisíc korun. Kůže střelí zájemcům za částku od 50 do 100 tisíc korun. Cena tygřích kostí se pohybuje kolem 46 000 Kč/kg. Vývar byl zachycen za cenu 1500 až 2000 Kč/gram. „Jeden dráp se prodával za 2500 Kč. Masox se dále prodával gram za 1500 korun a množství masoxu a kostí z jednoho tygra se odhaduje na 20 kilogramů,“ potvrdil v úterý ředitel sekce pátrání generálního ředitelství cel Robert Šlachta.

Pokud se vezme do ruky kalkulačka, jsou to neuvěřitelná čísla. Za osmnáct drápů tygra je možné vyinkasovat 45 tisíc. To ale nic není proti penězům za produkt z vývaru z kostí. Pokud se dvacet kilogramů (vyvařených z jednoho zvířete) vynásobí 1500 korunami za gram, dostáváme astronomických 30 milionů korun. Vnitřnosti a další části těl můžou majiteli vynést další miliony korun.

Z částí těl tygrů se vaří vývary, bujony, připravuje se tzv. tygří víno apod. V České republice je trh, kde se tyto produkty vyrábějí, konzumují a část se posílá do Vietnamu a do Číny. Před 100 lety žilo ve volné přírodě asi 100 tisíc šelem, dnes je jich už jen okolo 3800.

Proč je tygr vzácný? Proč je tygr vzácný? | Blesk

 


Karel Bruncvik ( 21. července 2018 10:42 )

Nemotá jablka s hruškama.. Jen uživatelům Anně a Dnesjekrásný den na to pěkně odpověz a neschovávej se za špatně aplikovaná přirovnání Otázla zní: Proč některá zvířata chovat na maso (a ostatní zpracování) můžeme a jiná ne?

noiretulipe ( 19. července 2018 21:59 )

jsi zrůda,odkrouhnout tě by nebylo ani na tu pokutu zmetku ale na medaili

snehulak ( 19. července 2018 20:38 )

Co to blábolíte blbečci? Jedí se psi, kočky, dokonce i koně. Těm třem zatčeným hrozí snad jen nezákonná jatka. To není ani trestný čin, ale na pokutu. Tygři a tím spíš ti naši, porození v Čechách, nejsou u nás chránění. A tak to hrají na vaši závist z ohromného objemu vydělaných peněz.

flora ( 19. července 2018 17:33 )

Ty fotky jsou otřesné! A foto č. 33 - kampak asi ti tygříci mizeli? Vždyť na webových stránkách Národní cirkus originál Berousek s nima ani nevystupuje . Za měřil se na týrání medvědů, slonů, velbloudů, zeber a říká tomu ojedinělá drezúra. Vždycky jsem si říkala z čeho ty cirkusy vlastně žijí. Přes zimu jsou na stanovišti a v létě až do září mají prázdny. Těch pár poloprázdných šapito to pak nemůže utáhnout. Tak už je to jasné.

subrosa1976 ( 19. července 2018 15:45 )

Je to odporný hyenismus a honba za penězi!! Všechny zúčastněné bestie bych zabila. Žádné tresty jiné nebudou mít efekt pro další týrání, mučení a obchod, ať už s lidmi nebo zvířaty. Je to pořád dokola ve vládě se řeší kdo opsal diplomku a v republice vzkvétají takové masakry!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání