Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Těžká zkouška psychiky pašeračky Terezy: Soudce jí zasadil 28 ran

Autor: dce - 
18. července 2018
15:26

Od desátého ledna, kdy byla v Pákistánu zadržena Češka Tereza H. (22), uplynulo už více jak půl roku, soud ale stále není o nic blíž verdiktu. A to ani přesto, že proběhlo již 28 jednání. Odborníci na lidskou psychiku se shodují, že neustálé odročování a natahování soudu je velmi náročné.

Terezu na začátku letošního roku zadrželi celníci na letišti v Láhauru s 9 kilogramy heroinu v kufru. A od té chvíle pro ni začal nekonečný kolotoč soudů - celkem se do síně dostavila už osmadvacetkrát, což je prakticky jednou za týden. Za celou dobu se ale soud daleko nedopracoval a často je jednání bez posunu odročeno.

Co něco takového dělá s lidskou psychikou, jsme se zeptali i psychiatra Jana Cimického. "Nejistota je pro člověka velmi chorobná, protože rozkolísá celkový metabolismus člověka," řekl Blesk.cz.

"Ty úzkostné stavy se mohou objevit i ve chvíli, kdy ten člověk je zdánlivě v klidu, a to si pak může odnášet do budoucna. Všechny tyto stresující situace a dlouhodobý stres mohou vyvolat posttraumatickou stresovou poruchu a ta není bezprostředně v okamžiku, kdy ten stres působí," uvedl Cimický.

"V takovéhle situaci by se třeba dávno jiný člověk zhroutil, ale ona je taková v tomto směru silná. Těžko ale můžeme říct, jak to vypadá ve skutečnosti, tohle může být jen vnější maska," dodal psychiatr.

Ačkoliv Tereza na většině dostupných videozáznamů působí sebejistě a psychicky v pohodě, na jednom z posledních jednání se rozplakala. "Moc mi chybí má rodina, už nemůžu dále čekat," měla podle serveru Lahore News vzlykat.

"Psychiku to určitě zatěžuje, ale záleží, co je to za člověka. Normálně uvažující člověk by se do těchto končin nevypravoval, protože zhodnotí, že je to velmi nebezpečná věc. Takže je možné, že ona je psychicky tak ustrojená, že vlastně ani tohle ji nemusí zatěžovat. Objektivně vzato, každého normálního člověka by to dost stresovalo, takovéto protahování. Ale ona bude zřejmě taková svérázná," uvedl psycholog Karel Humhal.

Michal S ( 23. července 2018 22:30 )

 Chudinka malá. Doživotí ti přeji, děkuji.

Ukecanalama ( 19. července 2018 15:13 )

Nojo, jsem na MD a když prcek spí, tak se nudím. A ta kr@va blábolivá mi dlouho lezla na nerf

11karel11 ( 19. července 2018 12:43 )

Ona chce domů. Kureva šoustala za prachy a nevadilo ji, že není doma. Jezdila pašovat drogy, a podporovala tím terorismus. Jen ať v tom vězení zhnije.

fouk.si ( 19. července 2018 11:01 )

Dementní nána, ať si to tam pěkně vyžere.

KontraZeman ( 19. července 2018 10:43 )

Takze Mrs. Blabola je fakt schlapka? To jsme tady ale dávno věděli Že máš čas a náladu se tímto zabývat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání