Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mám malou celu, stěžuje si Krejčíř. Diplomacie ho podpořila

Autor: ČTK - 
17. července 2018
20:59

Česká diplomacie podpořila požadavky Radovana Krejčíře na zlepšení jeho podmínek ve vězení v Jihoafrické republice. Jihoafrické úřady zatím oficiálně nereagovaly, uvedla dnes Česká televize (ČT). Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013, v roce 2016 zde byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

Krejčíř si vyžádal pomoc od pracovníků českého velvyslanectví v Pretorii, podle ČT je to poprvé od jeho útěku z ČR, co se na české úřady obrátil. „My jsme jeho požadavky na zlepšení podmínek ve věznici podpořili a napsali jsme žádost na vězeňskou správu,“ řekla ČT mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. „On má opravdu malou celu, která neodpovídá standardům OSN,“ dodala.

O Krejčířových stížnostech na podmínky v jihoafrickém vězení minulý týden informovala tamní média. Krejčíř uvedl, že se ho takto jihoafrické úřady snaží zabít, nebo vytvořit takové podmínky, aby se zabil sám. Tvrdil mimo jiné, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních.

Stěžoval si na nekvalitní matraci, z níž ho bolí záda, na vězeňskou stravu a na to, že mu byl zabaven počítač a nemůže se tak přes komunikační program Skype spojit s rodinou. Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. Pražský vrchní soud mu letos v březnu pravomocně potvrdil za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů souhrnný trest 15 let vězení.

V JAR čelí Krejčíř podezření také z dalších zločinů včetně vražd a vyšetřován je také kvůli několikanásobnému pokusu o útěk z vězení. Česko od roku 2007 usiluje o vydání Krejčíře z JAR. Krejčíř se nejprve snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl, ale před dvěma lety tuto žádost stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.

Letos jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být Česku předán. „Nicméně konečné rozhodnutí musí učinit ministr spravedlnosti Jihoafrické republiky a podle našich informací se tak dosud nestalo,“ řekla ČT Lucie Machálková z tiskového oddělení českého ministerstva spravedlnosti. 

salto ( 18. července 2018 11:29 )

Co je vlastně úkolem naší diplomacie? Jak vidím tak se jenom stará o kriminální živly v zahraničí. Jejich oběti neměli žádná práva, ale zločinci...

Deneček ( 18. července 2018 01:37 )

V Číně by ho už dávno umístili na stadion a během chvilky by se vše vyřešilo.

jajas ( 17. července 2018 21:45 )

Jááák malou celu? Tak ať zhubne, p.ra.se jedno vyžrané! Papu mu asi nechybí, že?

JaPi ( 17. července 2018 21:34 )

Je vidět, že naše diplomacie fakt neví so roupama. Co tak ještě podpořit Andersa Behringa (Breivik) - ten se má taky špatně. Nebo, že by tady někdo nevýznamný podbral nějaké brebendy od Krejčíře?

hafblaf ( 17. července 2018 21:22 )

Je to smutné když se tak hodnému, milému člověku ubližuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání