Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Ze soukromé zoo na Hradecku utekli dva tygři a lev: Majitel dostal pokutu

Autor: ČTK - 
17. července 2018
19:48

Soukromý Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku, z něhož v pondělí utekl lev a dva tygři, dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Zjistila to dnes při kontrole Státní veterinární správa. Majitel bioparku Antonín Hnízdil dostal pokutu 30.000 korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům. Musí těž zlepšit podmínky chovu.

Ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch ČTK řekl, že dosavadní způsob chovu šelem v přepravní kleci na valníku je podle zjištění veterinářů nevhodný. Valník s klecí lze podle veterinářů použít jen krátkodobě pro převoz zvířat. Chovatel podle Hantsche bude muset zřídit výběh či udělat kotce tak, aby šelmy měly dostatek prostoru.

Zvířata utekla z klece v pondělí před 10:00. Třem veterinářům se dospělé šelmy podařilo kolem 12:30 uspávacími střelami naráz uspat. Nikdo nebyl zraněn. Okolnosti případu vyšetřuje policie. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že se zvířatům podařilo uvolnit jisticí páčku u klece.

Zvířata žila v přepravní kleci na valníku. Šelmy jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu od Berlína. Do bioparku je Hnízdil přivezl před třemi měsíci a chce je odvézt do nové zoo v Istanbulu. Dosud ale nezískal od úřadů povolení k vývozu zvířat z EU.

Biopark Štít se na prezentaci na webu charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš, v její části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále například želvy, koně, drůbež, kozy.

 

 

hahapch ( 18. července 2018 02:05 )

Může za to úřad dávno měli být ve volném výběhu a ne zavření v tak těsném prostoru, všechna zvířata v cirkusech by měli dávno zakázat je to velké týrání a omezování, také soukromým osobám zakoupení, což dělají jen pro potěšení a o zvířeti, jeho péči, potřebě nic neví, zvířata patří do volné přírody, pro jejich záchranu či pomoci aspoň užít konec života přijatelněji jsou zákony na hlavu, samé papírování, potvrzení a lítání po všem možném a nejhorší čekání a čekání, úředníci když něco chtějí po soukromé osobě chtějí vše ihned jinak vyhrožují pokutou, soudem, exekucí, odebrání, ale že by hnuli zadkem aspoň když jde o živé tvory které jsou uzavřeni v malé kleci nato mají času dost, soukromá osoba musí čekat několik měsíců, úředníci přispívají tak k jejich týrání, doufám že po tomto možná problému útěku kdo ví? úředníci budou konečně dělat svou práci a co nejrychleji jak to jde, pro zvířata ihned! existují telefony!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání