Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z hasiče Zdeňka se vyklubal žhář, policie ho dopadla

Někdejší dobrovolný hasič Zdeněk se k činům přiznal.
Někdejší dobrovolný hasič Zdeněk se k činům přiznal.  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: ČTK - 
17. července 2018
20:45

Českolipská policie dopadla žháře, který od května do července kolem Dubé podpaloval lesy. Na kontě má devět požárů. Při posledním z nich ho 14. července bezprostředně po činu zadržel správce lesa. Podle informací TV Nova jde o bývalého dobrovolného hasiče Zdeňka (23).

Policisté 23letého muže převezli na služebnu v Doksech, kde se přiznal ke všem požárům, sdělila dnes ČTK českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. První požár založil podle Balákové mladík 10. května kolem 16:30 v lese nedaleko obce Tuháň v oblasti Dolní Dubová Hora.

S požárem tam tehdy bojovalo pět hasičských jednotek. Znovu hořelo u Dubé 6. června po poledni. Z vyšetřování vyplývá, že další požár muž založil 15. června v lese mezi Rozprechticemi a Dražejovem, dvakrát podpálil les 20. června na Dubové hoře u Dubé a pak 2. července na kopci Šibeník. Další požáry založil v Kořenově, ve Ždíreckém dolu nedaleko Nedamova, v oblasti zvané U Sádků a v sobotu byl přistižen znovu u Dubové hory.

"Vyšetřovatel ho již obvinil z poškození cizí věci. Na rozhodnutí soudu o vině a trestu si počká na svobodě, protože s policisty spolupracoval a vyšetřovatel u něj žádné důvody pro uvalení vazby neshledal. Soud ho může v této souvislosti poslat do vězení na jeden rok," dodala Baláková. Vyšetřování pokračuje. "Není vyloučeno, že se do budoucna může právní kvalifikace rozšíři," dodala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání