Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šarlatán Jan Šula: Nabízel vodičky proti plešatosti, dokud mu neprořídly vlasy

Autor: Kristýna Beránková - 
18. července 2018
05:00

Rozjel byznys, jenže se mu postavila příroda… Šarlatán doktor Ian Sulla (58) alias Jan Šula začínal prodejem vodiček proti plešatosti. A zřejmě když mu kštice prořídla, vsadil na jiný kšeft. Injekce, které mají léčit vše od rakoviny po autismus.

Ordinování neregistrovaných »léků« vyráběných ve zřejmě neexistujícím institutu ve Švýcarsku a inkasování stovek tisíc korun od vážně nemocných lidí. Podezřelé praktiky doktora Šuly už vyšetřuje policie. Trestní oznámení na něj podala Česká lékařská komora.

Rychlý zisk

Využít titul a autoritu lékaře k rychlému zisku se ale Jan Šula snažil už před dvaceti lety. V časopise Květy vyšel v září 1998 článek o preparátu proti vypadávání vlasů. „Přípravek jsem s úspěchem vyzkoušel i sám na sobě. Kouty, které se mi začaly tvořit, po dlouhodobém ranním a večerním užívání roztoku zase zarostly,“ citují v něm doktora Šulu.

Transplantoval vlasy?

Stejný přípravek propagoval Jan Šula pak o rok později v květnu i v časopise Zdravá rodina. Tam doprovodil své vyjádření i podobenkou, tehdy s hustou kšticí. O Janu Šulovi, který je původní odborností ortoped, se tam píše jako o vedoucím lékaři soukromého zařízení na Žižkově, který provádí transplantace vlasů. Když mu pak ale porost na hlavě začal výrazně řídnout, musel si zřejmě zvolit jiný způsob obživy.

»Pakuje« se na naději zoufalých lidí

Statisíce korun vytahal Jan Šula z mnoha nemocných. Slibuje vyléčení nemocí, o nichž odborníci říkají, že jsou neléčitelné. Třeba z rodiny Sloukových, kdy léčil autismus syna (7) vakcínami, jejichž složení neprozradil.

„Zaplatili jsme přes dvě stě tisíc. Syn se ale zhoršoval a on nám napsal, že mu máme dát 105 tisíc a on připraví další vakcíny. Čekal jsem na něj v Praze u silnice, vyskočil z audiny, já mu dal obálku a on zase odjel,“ líčil pan Miroslav České televizi.

Sice jim přišly injekce, ale lékař už nikdy nevzal telefon. Podveden se cítí i další pacient František Polák. „Byl jsem u něj desetkrát, stálo to na tři sta tisíc a výsledek léčby byl nula,“ popsal muž, který trpí roztroušenou sklerózou.

Kdo je Jan Šula?

✖ Jan Šula promoval v roce 1985 na LF UK v Praze.

✖ Původní specializací je ortoped.

✖ Změnil si jméno na Ian Sulla.

✖ Už nejméně osm let nabízí mimo jiné zázračné »biomodulační« injekce, které podle něj léčí prakticky každou i běžnou medicínou nevyléčitelnou diagnózu, od roztroušené sklerózy přes autismus po rakovinu. Inkasuje za ně stovky tisíc.

✖ Působí prý ve švýcarském Institutu pro biomodulační medicínu, který ale zřejmě existuje jen na papíře.

✖ Česká lékařská komora na něj v červnu podala trestní oznámení pro podvod.

VIDEO: Milenec, sítko do záchodu i rozvod, to měli doporučovat v centru Aktip. Pacienti promluvili.

xxxx678 ( 18. července 2018 08:46 )

Blbnete s "vodičkama", a přitom ta holá hlava tolika chlapům sluší.

ellenic ( 18. července 2018 07:45 )

Divný a nedůvěryhodný člověk už od pohledu . Sama jsem zjistila, že ti, chtějí po Vás nemalé peníze jsou vychytralí a těží z Vašich problémů. Jeden mi také tvrdil, že půlhodinové působení jeho rukou je nutné ještě dále opakovat . Jenže už se mi nechtělo platit 1200 Kč za půlhodiny. Doufám, že lidé už prokoukli tyhle šíbry, kteří se honí jen za penězi a zneužívají lidí, kteří mají zdravotní problémy. Bohužel jsou lidé, kteří jim věří a platí a platí. Většinou zlepšení žádné .

6010 ( 18. července 2018 07:09 )

A bude vůbec tento vypasený podvodník kdy potrestán? Nebo jsou na něho všichni krátcí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání