Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brutální umučení tuneláře Říhy: Za vrtání kolen a pálení letlampou navrhuje žalobkyně 13 let

Autor: msj - 
16. července 2018
15:01

Třináct let. Tak dlouhý by měl být trest odnětí svobody pro vrahy zmizelého Martina Říhy. Návrh padl z úst státní zástupkyně u soudu v Liberci. Podle soudu měl Martin Říha zemřít násilnou smrtí. Obžalovaní vinu popírají. V případu padla ještě jedna žaloba, a to z pokusu o krádež. Tomuto pachateli státní zástupkyně navrhla šest až sedm let vězení.

Z Říhovy vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, kde ho podle obžaloby mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům podle spisu následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.

"Vina obžalovaných je prokázána výslechy utajených svědků a dalších. Prokazují skutkový děj tak, jak je popsán v obžalobě. Je to podloženo i listinnými důkazy," uvedla státní zástupkyně Jitka Tomsová.

V případu figuruje větší množství utajených svědků, což obhájci při minulých líčeních kritizovali jako nedůvodné. "Žádným předpisem není jejich počet (utajených svědků) omezen," řekla dnes Tomsová. V tomto případě to bylo podle ní nutné, protože se svědkové báli vypovídat pod svojí identitou.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů oba podvodem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odjel po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Jeden z utajených svědků u soudu vypověděl, že slyšel, že by snad mělo být Říhovo tělo pohřbeno někde v Březině či Doubravě.

Líčení bude pokračovat odpoledne závěrečnými řečmi obhajoby, rozsudek zazní zřejmě v úterý.

agfor ( 16. července 2018 17:41 )

jak se mění pohled na mučení. Církvi, která opravdu krutě umučila tisíce lidí, se vrací majetky, které jim od císaře Josefa nepatřily a tady se odoudí lidi, kteří "jen" u jednoho použili podstatně mírnější metody (StB pomíjím, protože jejího hlavního tyrana si blázni zvolili za premiéra).

Dannero ( 16. července 2018 15:25 )

Chlapci by zasloužili spíš pochvalu, o jednoho šmejda méně. Ještě kdyby mohli navštívit pana Koženého a další podobnou zlodějskou pakáž. Jsem si jistý že by se jim hodně lidí rádo složilo na novou vrtačku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání