Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První pokuta za domácí porod: Asistentka má zaplatit 120 tisíc!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jessica Lutišanová - 
13. července 2018
05:20

Porodní asistentka má nastávajícím maminkám pomáhat, nesmí však domácí porod v žádném případě vést a plánovat! Takový je zákon v Česku. Teď za porušení této normy padla první pokuta. Dostala ji porodní asistentka Hana Johanka Kubaňová a jde o 120 tisíc Kč.

O případu informovaly Hospodářské noviny. Vyškolené asistence uložil pokutu Středočeský kraj za několik domácích plánovaných porodů, u kterých od roku 2016 asistovala. Jenže Hana Johanka Kubaňová s tím nesouhlasí. „Hodlám se proti pokutě odvolat,“ řekla. Uvedla také, že se obrátí na ministerstvo zdravotnictví, a pokud neuspěje, tak k Městskému soudu v Praze.

Kubáňová se hájí tím, že přijížděla vždy k už běžícím domácím porodům, což porodní asistentka může. Nesmí je však s maminkami plánovat, což podle Středočeského kraje udělala minimálně u třech porodů.

Jeden z případů nastal v listopadu 2016, kdy Kubaňová pomáhala u komplikovaného porodu, ke kterému zavolala záchranku. Miminku poklesl srdeční tep. I rodička sama uznala, že její dítě bylo fialové a nevypadalo dobře. Asistentka proto začala jednat a za přítomnosti saniťáků děťátku dala umělé dýchání. Záchranáři poté pročistili jeho dýchací cesty. Podle rodičů Kubáňová jednala odborně, za což ocenili i záchranáře.

Lékaři jsou proti

A co říká na celou záležitost právnička Zuzana Candigliota, která Kubáňovou zastupuje? „Porodní asistentka je kvalifikovaná, aby rozpoznala, zda porod je v pořádku, či nikoliv, a případně včas doporučila přesun do nemocnice. Pokud i stát uznává, že žena má právo rodit doma, je absurdní, že není přijatelné, aby u toho měla asistentku, která nepopiratelně rizikovost domácího porodu snižuje,“ řekla.

Lékaři s tímto tvrzením ale nesouhlasí. „Když nastane komplikace, ani asistentka, ani celý tým lékařů v obývacím pokoji nic nezmohou,“ řekl Jaroslav Feyereisl z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Podle něj se může i přirozeně probíhající porod změnit v komplikovaný.

Co můžou asistentky?

Porodní asistentka je zdravotnice s vysokoškolským odborným vzděláním, která se stará o ženu před porodem i při něm v nemocnici a v době šestinedělí. Zároveň vede i předporodní kurzy. Přijíždí také k již běžícím porodům, ale měla by matku směřovat do nemocnice. Ve vyspělých státech asistentky plánovaný domácí porod vést můžou, v Česku to však není povoleno! Pro matky bývají asistentky také psychickou podporou.

Video: Klidný domácí porod

Video  Klidný domácí porod  - www.facebook.com/SacredJourneyMidwifery
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání