Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Puma běhá kolem Zvole už dva dny: Co se stane, až vyhladoví? Lovit neumí, říká její chovatel

Autor: šim - 
30. června 2018
09:40

Již téměř 48 hodin běhá v okolí Zvole u Prahy dospělý samec pumy, který utekl z tamního zooparku, který je v obci na černo a místní se snaží o jeho zrušení. Pumu se přes veškeré pátrací úsilí stále nepodařilo odchytit. Setkalo se s ní mnoho místních.

„Bohužel zvíře stále nemáme. Několikrát jsme ji zahlédli na vlastní oči poté, co jsme prověřovali tipy od obyvatel, které se k nám scházejí. Zvíře je stále v okolí Zvole, ale přesnou polohu prozrazovat nebudu,“ řekl Blesk.cz Filip Valášek ze zooparku.

„Viděli jsme ji dneska v brzkých ranních hodinách. Zvíře se snaží přiblížit zpátky domů. Bohužel vždycky potká nějakého psa či jiné zvíře, které ji vyplaší,“ popsal uplynulou noc.

Na otázku, zda už je zvíře vyhladovělé a mohlo by si chtít brzy začít hledat potravu, odpověděl, že díky vysoké míře stresu nemá zvíře na potravu ani pomyšlení. „Několikrát se jistě napila, protože jsme ji spatřili v okolí vodního zdroje. Ale to zvíře nikdy v přírodě nelovilo a lovit neumí, protože se o potravu za celý svůj život nemuselo starat,“ říká Valášek s tím, že by lidé z útoku strach mít neměli. Co se však stane, pokud bude hlad větší než stres, které zvíře nyní ovládá, nedokáže odhadnout nikdo.

Ze zooparku utekla puma také loni v červenci. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se puma nacházela.

Podle starosty Zvole Miroslava Stoklasy stojí stavby a kotce v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat. Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby odstranit, což neučinil. "Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo," řekl starosta.

Veterináři ČTK sdělili, že možná budou řešit, zda nejde o týrání zvířat. "Pokud nás k tomu vyzve obec s rozšířenou působností, což jsou v tomto případu Černošice, tak uděláme posudek k útěku pumy, zda nedošlo k provinění ve vztahu na ochranu zvířat proti týrání, protože zvířata musí být zabezpečena proti útěku," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

NordicSD ( 30. června 2018 18:51 )

Maxicek je uzasny mazlik a je nadherny. Moc bych si pral mit kotatko pumy americke. Doufam, ze mu nejaky totalni idiot neublizi. Musi mit urcite hlad. Lovit asi neni zvykly a bude mit asi zizen. Doufam, ze ho majitel co nejdrive najde. K veceri by si mohl dat nejakeho cinskeho parchanta. Mnozi se jako mor. Mozna by si na nam Maxicek posmaknul. Vcera skoncil straslivy masakr 15000 nevinnych pejsku a kocicek "Festival psiho masa" v Yulinu v Cine. Cinske humaniodni bestialni zrudy ty pejsky a kocicky mucily co nejkrutejsim moznym zpusobem a jeste se tomu smali!!! Zaziva je opalovali plynovymi horaky, hazeli je (i mala stenatka a kotatka) do varici body kde je topili, usekali jim predni pacicky, stahovali je zaziva z kuzi, stenatka a male pejsky zaziva nabodavali na reznicke haky!!!! Ty krasna zviratka pomalu umirali v ukrutnych bolestech !!! Milovnici zvirat podepisovali ruzne petice, ale z toto si ty cinske bestialni zrudy nic nedelaji. Na ne by platil pouze drtivy vojensky uder!!! Vyzyvam proto vsechni majitele pejsku, kocicek a dalsich mazlicku k totalnimu bojkotu vseho co pochazi od tech cinskych zrudnych bestii. Nikdo uz mne nedostane do cinske restaurace, nikdy si nekoupim nic Made in China. Je treba jim znicit ekonomiku aby zase zrali tak hrst ryze na den!!!

flora ( 30. června 2018 13:21 )

Lovit neumí, ale zabít jistě zvládne. Když vidím jak jsou v zoo zabezpečené klece a on má šelmy je za kari sítí přibitou na pofiderní trámky... Chovatel má nějaké vyjímečně dobré vztahy se stavebním úřadem, když mu to ještě nezbořili, chtělo by to prověřit.

vosavopruz ( 30. června 2018 13:06 )

mě se zas ztratila jedna bota Adidas číča by se měla najíst

Lopez333 ( 30. června 2018 09:55 )

 Ať se hlavně chytí a je v pořádku. tak úžasný zvíře.hlavne nezabijet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání