Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adam (†14) zemřel na hodině tělocviku: Pitva odhalila nemoc, o které nikdo nevěděl

Autor: rc - 
25. června 2018
14:06

Adam (†14) zemřel při hodině tělocviku, během níž se testovala sportovní zdatnost žáků osmé třídy. Adamovi se udělalo špatně, a tak ho tělocvikář poslal, aby si na chvíli odpočinul, chlapec však zkolaboval a z bezvědomí se již neprobral. Pitva ukázala, že šlo o srdeční vadu, o níž rodiče neměli ponětí.

„Nevěděli jsme o synově nemoci, jelikož do té doby neměl žádné příznaky, které by naznačovaly vážnější problém. Zároveň je pro nás útěchou vědomí, že se naše milované dítě netrápilo,“ řekla pro Pluska.sk maminka Adama Ludmila. Čtrnáctiletý Adam navštěvoval Základní školu Ing. O. Kožucha ve Spišské Nové Vsi na Slovensku, kam chodil do osmé třídy. Osudný den zrovna na tělocviku probíhal test sportovní zdatnosti a Adamovi se udělalo špatně. Tělocvikář ho poslal, aby si odpočinul a tehdy Adam zkolaboval. Na místě zemřel. „Děti mi řekly, že ředitel, který vedl hodinu tělocviku, poslal Adama, aby si sedl do stínu. Chlapec však měl při odchodu spadnout na zem. Až zhruba po třech minutách mu začali poskytovat přítomní první pomoc, jelikož vyučující sledoval běh ostatních žáků,“ uvedla Adamova máma.

„Navzdory enormnímu úsilí vrátit Adama do života se nám to ani s pomocí záchranných složek nepodařilo,“ řekl ředitel školy Bohuslav Valko, který na škole vyučuje i tělocvik. Pitva později prokázala, že Adam trpěl vrozenou vývojovou vadou takzvanou koarktací aorty, o níž rodiče neměli ponětí. „Byl pro nás šok, ráno jsme Adámka vyprovodili zdravého a po pár hodinách vidíme ležet jeho bezvládné tělo na hřišti. Kladli jsme si množství otázek, ale spíše, než abychom vinili někoho, trápili jsme se, zdali jsme něco nezanedbali,“ řekla maminka Adama Ludmila.

 VIDEO: Otřesné záběry smrtelné nehody na Děčínsku: Osobák to napálil do kamionu

Miro Jose ( 26. června 2018 10:22 )

 Co má lavička společného se smrtí dítěte???!!! Mindráky si vylejvej jinde.

FrantaSvacina ( 25. června 2018 23:13 )

Vzdyt nevis jakou vadu mel, jak muzes napsat takovou hovadinu, nekdy je potreba i nove srdce.

skaara ( 25. června 2018 21:56 )

Drahý "Vihore" máte můj absolutní souhlas, protože i já jsem tělocvik kvůli věčnému měření, tabulkám a jiným hloupostem nenáviděla. Jediné co mě vždy zachránilo, byl lyžařský kurz, protože s lyžováním jsem nikdy problém neměla a vždy mi to zachránilo známku z tělocviku.(hlavě učitelka na základce na mě zírala jako na zjevení) Upozorňuji, že jsem nikdy nebyla žádný tlusťoch, naopak byla jsem malá a drobná, přesto mi "tělák" prostě nešel, snad jen šplh a později baseball. Nic jsem úmyslně neflákala, jen prostě nejsem sportovní typ a to by mělo být vždy respektováno. Chápu, že pohyb je důležitý, ale taky musí dotyčnou osobu bavit a něco pozitivního přinášet, nesmí to být jen nesmyslný drill.

cyrilko ( 25. června 2018 21:41 )

Nechápem ako su všetci v pohode a uspokojení po náleze pitvy. Pritom tento typ vývojovej vady nie je závažný a operatívne riešiteľný. Zbytočná smrť.

mazliva.samicka ( 25. června 2018 19:30 )

Se směju..)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání