Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vražda manžela na objednávku: Podnikatelka Eva zaplatila 1,3 milionu. Dostala 8 let

Autor: rc, ČTK - 
25. června 2018
12:16

Specializovaný trestní soud na Slovensku uznal v novém procesu českou podnikatelku Evu Zámečníkovou vinnou z objednání vraždy svého slovenského manžela a vyměřil ji za to trest osmi let vězení. Rozhodnutí není pravomocné. Předchozí dva verdikty soudu první instance v případu, jeden odsuzující a jeden zprošťující obžaloby, slovenský nejvyšší soud v minulosti zrušil. Ke zmíněné vraždě nakonec nedošlo, korunní svědek případ ohlásil policii, která usmrcení manžela Zámečníkové před čtyřmi lety zinscenovala.

V lednu v roce 2014 si měla Eva Z. najmout kamaráda Martina A., aby zabil jejího manžela Ludovíta. Podnikatelka, která na Slovensku s manželem bydlela v Chocholné Velčici a vlastnila sklad s květinami, mu slíbila 50 tisíc eur (1,3 milionu korun), které mu také později měla vyplatit. Martin A. se však zalekl a jejich plán řekl policii. Stal se tak korunním svědkem. Podle informací Aktuality.sk měla Eva připravovat vraždu manžela pouze dva měsíce po svatbě. Motivem objednání vraždy byla prý snaha obžalované získat manželův majetek.

Zámečníková dříve tvrdila, že korunní svědek se jí chtěl v procesu pomstít za to, že mu odmítla půjčit peníze a že žádný důkaz nepotvrdil informace o vraždě a zmiňované odměně.  Češka i během dnešního líčení vinu popřela.

Eva poprvé stanula před Specializovaným trestním soudem v roce 2015, kdy soud rozhodl, že je vinná, a vyměřil jí devět let za mřížemi. V roce 2016 však Nejvyšší soud na Slovensku rozsudek zrušil. Případ se tedy vrátil ke Specializovanému trestnímu soudu a ten v lednu roku 2017 vynesl rozsudek, který obžalovanou osvobodil. Podle Nejvyššího soudu byl problém v roli Martina A., jakožto klíčového svědka. Ten ve vyšetřování policie figuroval jako agent. V průběhu vyšetřování nosil na schůzky s Evou Z. nahrávací zařízení, což bylo podle Nejvyššího soudu v rozporu se zákonem.

„Specializovaný trestní soud respektuje právní názor nejvyššího soudu, obžalovanou osvobodil, protože nebylo dokázané, že se stal skutek, pro který je stíhaná,“ uvedla mluvčí soudu Katarína Kudjaková pro tvnoviny.sk. V dubnu tohoto roku však Nejvyšší soud osvobozující verdikt Specializovaného trestního soudu zrušil a případ se dostane znovu k soudu. Soudní stání v Pezinku je naplánované na pondělí.

Eva podle informací Topky.sk v současné době žije v Čechách a v roce 2014 porodila ve vazbě dceru.

VIDEO: Michaela (16) skočila z balkonu internátu, ve vážném stavu skončila v nemocnici

11karel11 ( 25. června 2018 13:47 )

8 let za lidský život je hodně málo.

hackersystem ( 25. června 2018 13:30 )

To horalysa - Treba Vam pomuze zminka nebo fakt o tom, ze sposta lidi pouziva pocitac ci notebook pouze s anglickou klavesnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání