Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Táta fotbalisty Honzy (†18) se obul do záchranářů: Syn mohl žít!

Autor: jh - 
24. června 2018
05:00

Celá slovenská obec Bánov truchlí nad tragickou smrtí mladého sportovce Jána Bartáka. Ten se z nepochopitelných důvodů utopil při koupání s přáteli v rybníku. Otec mladíka věří, že kdyby se přivolaní hasiči více snažili, mohl jeho Janek ještě vyváznout živý.

Po fotbalistovi pátralo pod neprůhlednou hladinou asi 20 lidí, avšak marně. Ani hasiči vybaveni hákem nebyli úspěšní. Všichni napjatě čekali na příjezd potápěčů z Bratislavy. Nedočkali se.

"Měli jeden člun a hák do hloubky 4 metry a tam je voda do 9 metrů... Hasiči mi stále tvrdili, že potápěči už jsou na cestě... Dokola. Kdyby syna našli do půl hodiny, tak by měl ještě nějakou šanci," řekl pro deník Nový čas otec Ján. Po dvou hodinách se ozvali, že už je moc velká tma a že už nepřijdou, až ráno z Bratislavy. Neměli šanci nalézt mého syna s tou technikou a bez potápěčů. A kdyby jednali hned, možná by ho ještě zachránili.

V hledání obyvatelé vsi pokračovali na člunech i v noci, na rybník si svítili z aut. Až v půl třetí ráno se rozhodli odpočinout. Od páté ráno pokračovali.

"Vím, že mi to už syna nevrátí, já už jsem vyplakal všechny slzy. Ale je léto a oni by měli být připraveni na takové zásahy,“ dodává zdrcený otec.

Mluvčí Okresního hasičského sboru v Nitře Michal Varga vysvětlil, proč se slibovaní potápěči k rybníku nedostavili: "Během jízdy potápěčů z Bratislavy k zásahu byla vyhodnocena situace tak, že vzhledem k době jízdy a potřebnému času na ponoření potápěčů by byla už špatná viditelnost. A vykonávat ponor a hledání utopené osoby by bylo za tmy při nulové viditelnosti pro potápěče nemožné,“ vysvětlil mluvčí. 

Hasiči z Šuran použili na vyhledávání všechny dostupné prostředky, které měli k dispozici,“ pokračuje Varga. „Na vyhledávání z člunu použili trhací hák standardní délky 4 metry, který si prodloužili lanem, aby dosáhli až na dno. Také použili kotvu z člunu, kterou tahali po dně.

Video: Muž utonul v Butovicích. 

crush ( 25. června 2018 10:55 )

Chlapec si za to môže predovšetkým sám. Keď chlastá, nemá ísť do vody!!! A keď tak ho mali zachrániť tí, čo tam boli s ním. Vyhovárať sa na záchranárov je hlúposť!!! Keby ho aj našli, po polhodine by z chlapca ostalo už nikdy nemysliace telo v bezvedomí!!!!

monhtik ( 24. června 2018 16:53 )

Tatínek fotbalisty se žel mýlí. I kdyby ho vytáhli po půlhodině, pochybuji, že by ještě byla šance. Šedá kúra mozková odchází po pěti minutách bez kyslíku. Pokud se ovšem netopí ve studené vodě, tam by šance byla déle, ale pochybuji, že po půlhodině.

monhtik ( 24. června 2018 16:53 )

Tatínek fotbalisty se žel mýlí. I kdyby ho vytáhli po půlhodině, pochybuji, že by ještě byla šance. Šedá kúra mozková odchází po pěti minutách bez kyslíku. Pokud se ovšem netopí ve studené vodě, tam by šance byla déle, ale pochybuji, že po půlhodině.

NalimV57 ( 24. června 2018 13:17 )

Kamarádi se mu snažili pomoct, Ján je však v záchvatu paniky je stahoval s sebou do hlubin. Jeden musel být odvezen do nemocnice,

NalimV57 ( 24. června 2018 13:01 )

Synek žábry nemal, tak ako Vy mozog.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání