Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE soud k vraždě v Doubici: Obžalovaný se baví smrtí dívky (†14). Znalci rozmetali jeho verze

Autor: uá, lnm - 
21. června 2018
12:30

Působí jako posedlý sadomasochistickým sexem a neustále se dušuje, že zabíjet nechtěl. Bývalý novinář Martin Ch. (36), který je obviněný z vraždy čtrnáctileté dívky na chatě v Doubici a pokusu o vraždu její o dva roky starší kamarádky, si dnes u soudu vyslechl, co si o něm myslí znalci. A nic pěkného to nebylo...

++ Martinovi Ch. hrozí za hrůzný čin 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

++ U soudu tvrdil, že činu lituje, a trvá na tom, že nechtěl nikoho zabít.

++ Obhajobu staví na podivné historce o tom, že chtěl své přítelkyni, která jeho útok přežila, zajistit odškodnění, až sám odjede na Maltu.

++ Z výpovědi přeživší dívky u rekonstrukce vyplývá, že události osudného večera nebyly plánové a už vůbec ne dobrovolné - přítelkyně obžalovaného vypověděla, že několikrát Martina Ch. prosila, aby přestal.

++ Svědci obhajoby mluvili ve spojitosti s obžalovaným hodně o jeho fascinaci sexem a podivnými praktikami.

Soud s vrahem z Doubice - den IV.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
11:49
21. 6. 2018

Výslechem svědka dopolední jednání končí, odpoledne se ještě bude přehrávat zbytek rekonstrukce z pohledu obžalovaného.

Soudní líčení bude pokračovat zítra, jednání však bude neveřejné. Bude se totiž přehrávat výpověď přeživší dívky a také se budou promítat fotografie z místa činu.

Náš online přenos tedy bude pokračovat v termínu, kam soudkyně jednání odročí. Děkujeme za pozornost.

Online přenosy soudu z předchozích dnů sledujte zde: 

Den třetí: Vypovídala maminka zavražděné dívky. Popsala poslední okamžiky, kdy viděla svoji dceru naživu

Den druhý: Šokující popis sexuálních praktik a bolestná slova zdrceného otce oběti

Den první: Přeživší je mi ukradená, šokoval u soudu obviněný z vraždy v Doubici 

11:38
21. 6. 2018

Předstupuje svědek Lukáš, kterého si vyžádala obhajoba. Obžalovaný se ho dotazuje, jaký měl vztah s přeživší dívkou. Svědek znal obě dívky ze školy. Se starší začal před dvěma lety chodit.

Obžalovaný se ptá, jestli byl někdy u něj v Doubici. "Byl jsem tam s ní jednou, v srpnu 2017. Povídali jsme si a pak jsme šli spát," uvedl.

Další dotazy směřují k detailům vztahu obou mladých lidí a nezdají se být pro případ důležité. Nebudeme je proto s ohledem na přeživší dívku zveřejňovat.


11:32
21. 6. 2018

"Sadomasochistické praktiky jsou vzácné," říká sexuolog na dotaz obžalovaného. Ten se dále ptá, jestli se s tím znalec setkal. "Samozřejmě," říká expert. Nikdo další dotazy nemá.

11:28
21. 6. 2018
Podle znalce obžalovaný preferuje mladší ženy na hranici dospívání. Ne děti.
 
11:27
21. 6. 2018

Dalším znalcem je sexuolog Luděk Daneš.

11:19
21. 6. 2018

Znalkyně účast přeživší oběti u soudu nedoporučila. "Neunesla by to psychicky," řekla.

11:10
21. 6. 2018

Nyní se soudkyně dostává k osobnosti přeživší dívky, kterou vyšetřovala měsíc a půl po činu a poté ji také viděla během rekonstrukce činu. I tentokrát budeme s ohledem na oběť uvádět pouze informace důležité pro samotný případ.

"Projevovala se jako sebejistá, nezávislá, samostatná. Má tendence přehánět, je málo empatická a pragmaticky praktická. Je schopná vnímat a zapamatovat si, má ale sklony měnit informace a vysvětlovat události ve svůj prospěch. Některé věci popisuje různě," uvedla znalkyně.

11:01
21. 6. 2018

Soudkyně znalkyni předestírá údajné plány obžalovaného, který si týden před činem zabookoval letenku na Maltu, kde chtěl údajně pracovat nebo spáchat sebevraždu. 

"To je jen výmysl, je to nelogické, obžalovaný si stále odporuje," reaguje psycholožka.
 
11:00
21. 6. 2018

"Jeho tvrzení, že nechtěl dívky zavraždit, považuji za účelové," uvedla znalkyně.

10:58
21. 6. 2018

I tato znalkyně se zabývala otázkou sebevraždy. "Mluví o ní léta, měl spoustu času i důvody (nebyl nikde zakotven, byl na tom špatně finančně, byl to člověk v podstatě zkrachovalý) sebevraždu spáchat, ale nespáchal ji. Rozhodně to nebyl důvod toho, co se stalo," řekla.

Martin Ch. se o přípravě sebevraždy podrobně rozpovídal první den soudního jednání. 

10:57
21. 6. 2018
"Druhá pravděpodobná varianta je ta, že se domluvili, že by jí obžalovaný měl ublížit a ona by z toho profitovala. Je to trochu hloupá varianta, nicméně ji nevylučuji. Nevím ale, jak tam zapadá mladší dívka. Ta jim ty plány mohla narušit," uvedla znalkyně. 
 
Prognóza do budoucna není podle znalkyně dobrá. "S ohledem na věk se osobnostně a povahově už nezmění. Může opět reagovat nevhodně, selhání u něj v budoucnosti je možné," řekla.
10:53
21. 6. 2018

Znalkyně se také zabývala motivací obžalovaného. "Mohlo se jednat o předem domluvené hrátky s přítelkyní a mohli chtít do nich zapojit mladší kamarádku, která na to nepřistoupila. Vše se mu pak vymklo z ruky, nevěděl, co má dělat, tomu by svědčil jeho pohyb po domě, zbrklý a zmatkářský, nakonec to skončilo zkratkovitým jednáním," uvedla psycholožka.

10:50
21. 6. 2018

Podle psycholožky si obžalovaný vymýšlí. "Pokaždé vypovídá jinak. On ví, jak to bylo. To, že se tady každého vyptává, to znamená, že nás zkouší a baví se tím!" řekla. 

10:49
21. 6. 2018
Podle znalkyně jsou intelektové schopnosti mírně nadrpůměrné. "Jeho osobnost je výrazně poruchově strukturovaná. Není empatický, je nevyzrálý, nemá sebenáhled, fabuluje, je nezdrženlivý," uvedla.
10:46
21. 6. 2018

Na řadu přichází psycholožka Štěpánka Tůmová, která zpracovávala posudky na obžalovaného i přeživší dívku. Nejprve přednese posudek na osobnost Martina Ch.

10:45
21. 6. 2018
Martin Ch. se znalce ptá na zkratkovité jednání, co to je. "Je to zbrklé jednání, chybí rozvaha a hledání alternativ," vysvětluje mu znalec.
10:44
21. 6. 2018
Podle znalce se Martin Ch. může i nadále dostávat do situací, kdy by páchal protispolečenskou činnost. "Jeho osobnost je už pevně daná, vzhledem k věku už se vyvíjet nebude. To, že vraždu popírá a tvrdí, že to udělal jen proto, že chtěl dívku zajistit, je jen obranný mechanismus," míní znalec.
10:40
21. 6. 2018
Obhájce se ptá, zda lze říci, že šlo u Martina Ch. o zkratkovité jednání.
 
"Děj celého večera byl dlouhý, zkratku vidím až v samotném konci," říká znalec. Bludy u obžalovaného vyloučil.
10:33
21. 6. 2018

Dotazy nyní pokládá obhájce Martina Ch. "Obžalovaný hovoří opakovaně o sebevraždě, mělo to vliv na to, co se ten večer stalo?"

"Obžalovaný je bohatě vybaven fabulačními schopnostmi, jde o jeho fabulaci (vymýšlení si, pozn. red.), i nám předestíral různé verze. Nenaplňoval své životní cíle, to ho mohlo k nějakým úvahám vést, od úvah k realizaci ale bývá hodně daleko," reaguje znalec. "Měl dost času spáchat sebevraždu, tu ale nespáchal, místo toho poškodil ta děvčata," uzavřel toto téma.

10:28
21. 6. 2018

Soud pokračuje výslechy znalců, kteří se zabývali osobností obžalovaného. Jako první předstupuje expert z oboru psychiatrie Michal Hessler.

"Obžalovaný má smíšenou poruchu osobnosti, netrpí ale duševní chorobou. Jeho ambice byly vyšší než jeho schopnosti, to ovlivnilo jeho strukturu osobnosti. Změny jeho osobnosti nelze očekávat," uvedl znalec.
 
"Z psychiatrického hlediska není nebezpečný společnosti, proto nelze ukládat ani žádnou léčbu. Motivace u něj není chorobná," překvapil znalec.
10:17
21. 6. 2018

Soudkyně vyhlásila pětiminutovou přestávku.

10:16
21. 6. 2018

Obžalovaný se ptá, zda je možné, že se starší dívka plazila, zda by to zanechalo stopy. Znalkyně říká, že nemuselo, plazit se mohla.

10:13
21. 6. 2018

Státní zástupce se ptá, zda je možné, že Martin Ch. přeživší dívku škrtil tak, aby měla stopy pro policii a případné odškodné. "To je nesmysl," uvedla znalkyně.

Na dotaz obhájce pak znovu vyloučila, že škrcení probíhalo v řádu vteřin. "To, že nezemřela, je pouze náhoda," říká znalkyně. "Není to výsledek cílené aktivity obžalovaného," dodává.

Martin Ch. v pondělí při výpovědi tvrdil něco zcela jiného.

10:07
21. 6. 2018

Soudkyně: "Poškozená říká, že měla problémy s rovnováhou, nemohla chodit, mluvit."

Znalkyně: "Ano, to mohlo být."

10:03
21. 6. 2018

Podle znalkyně škrcení trvalé následky nezanechá, dají se ale předpokládat ty psychické. 

Soudkyně se ptá, zda lze zjistit, jak dlouho škrcení trvalo, Obžalovaný totiž tvrdí, že šlo o vteřiny.

"Tak to rozhodně nebylo, škrtidlo muselo být kolem krku zataženo intenzivně delší dobu, jinak by nedošlo k otoku obličeje a dalším zraněním," uvedla znalkyně.
09:49
21. 6. 2018

"Byla několik dní hospitalizována, z vyšetření jednoznačně vyplynulo, že byla intenzivně škrcena se známkami dušení," uvedla znalkyně a popsala další známky brutálního týrání. "Nejzávažnější z jejích poranění bylo škrcení. I  tady bylo škrcení velmi intenzivní. Jen náhodou to přežila a neskončilo to stejně tragicky, jako u její kamarádky," dodává znalkyně.

09:45
21. 6. 2018

Znalkyně se bude nyní zabývat nálezy na těle přeživší dívky.

09:41
21. 6. 2018

Obžalovaný se ptá znalkyně na paralyzér. Při rekonstrukci totiž ukázal, jak ho použil. Znalkyně ale říká, že známky jeho použití na těle nenašli. Soudkyně mu připomíná, že u soudu řekl, že paralyzér nefungoval.

09:33
21. 6. 2018

Znalkyně uvádí, že jakékoli násilí na krk může vyvolat smrt. "I mírný tlak na krk může vyvolat zástavu srdce a smrt. Laik intenzitu násilí nedokáže odhadnout, žádnou jistotu nemá, je tam vždy šance 50 na 50, že dojde k úmrtí," řekla.

To, že obžalovaný tvrdil, že má se škrcením zkušenosti a dokáže intenzitu odhadnout tak, aby zanechal stopy, ale neublížil, považuje znalkyně za "absolutní nesmysl". Přeživší dívka měla podle ní obrovské štěstí.

09:21
21. 6. 2018

Znalkyně vysvětluje, v čem Martin Ch. při rekonstrukci lhal. Tvrdil, že oběť visela ve volné smyčce. "To, co bylo předvedeno při rekonstrukci, je nesmysl, neodpovídá to nálezu na jejím těle. Šlo by o oběšení a tomu nález neodpovídal. Mohla tam chvíli viset, ale až po smrti. Zemřela mechanickým násilím," uvedla znalkyně a totéž zopakovala i na dotaz státního zástupce.

09:15
21. 6. 2018

Soudkyně se ptá znalkyně na uzel na škrtidle na krku, o kterém obžalovaný při rekonstrukci řekl, že ho udělal z boku. Znalkyně uvádí, že to, co zaznělo při rekonstrukci, ne zcela odpovídá nálezům na těle.

09:11
21. 6. 2018

"Útok vůči poškozené trval delší dobu. Spoutání končetin bylo velmi pevné. Neohrožovalo ji na životě, ale bylo bolestivé. Nasazení škrtidla na krk se nemohla bránit," konstatuje znalkyně.

09:01
21. 6. 2018

Smrt dívenky podle znalkyně nastala kolem druhé hodiny ranní. Zemřela na udušení z uškrcení. Útok byl veden zezadu.

08:55
21. 6. 2018

Poranění zavražděné odpovídala dušení, měla také povrchní poranění obličeje a končetin. Znalkyně pokračuje v podrobném popisu zranění, které nebudeme zveřejňovat.

V době, kdy policisté dívku našli, měla na krku stále ještě pevně utažené škrtidlo, kterým bylo pevné červené lano. 

08:50
21. 6. 2018
Znalci jsou již přítomni. Jako první bude hovořit znalkyně dr. Andrea Vlčková z oboru zdravotnictví, která se bude zabývat pitevním nálezem zemřelé dívky. Soudkyně žádá, aby novináři z úcty k pozůstalým nezveřejňovali přílišné detaily. 
 
08:49
21. 6. 2018

Soudkyně pokračuje ve svém výslechu a otázkami dává Martinovi Ch. pořádně zabrat. "Chtěl jste ji svým jednáním zajistit finančně, formou odškodného za trestný čin, to se vám také povedlo, že? Proč tedy voláte svědky, kteří mají vaši přítelkyni popsat a říkat, jaká byla problematická, proč trváte na výslechu svědků, které zabere celé hodiny. Proč máte potřebu ji takto hanět před novináři?" ptá se soudkyně.

Martin Ch.: "Já očekával, že tu novináři nebudou, vzhledem k tomu věku."

Soudkyně: "Tak znovu, proč musíme vyslýchat svědky, kteří k samotnému činu nemají co říct?
 
Martin Ch.: "Chci ukázat na vzorci jejího jednání na to, že má tendenci přehánět a vymýšlet si."

Soudkyně: "Proč to musíme probírat při hlavním líčení v přítomnosti novinářů? Jakou to má vypovídací hodnotu v souvislosti s tím, co se stalo?"

Martin Ch.: "Jde o to, že to škrcení chtěla ona sama."

Soudkyně: "Ale při rekonstrukci jste řekl, že jste škrcení navrhl vy a ona řekla, že se to k vám nehodí."



08:43
21. 6. 2018
Předvolaní znalci ještě nepřišli, takže soudkyně zahájila doplňující výslech obžalovaného.

"Řekl jste, že cílem vašeho jednání bylo skončit vztah se starší dívkou, citově se od ní odpoutat a finančně ji zajistit. To se vám podařilo?" ptá se soudkyně.
 
"Od září jsem se s ní neviděl, ale citově jsem se od ní úplně neodpoutal," uvedl obžalovaný.
08:42
21. 6. 2018

V řadách veřejnosti sedí i dnes babička zemřelé dívky, jiní rodinní příslušníci nepřišli.

08:41
21. 6. 2018

Na konci včerejšího jednání se promítala rekonstrukce činu z pohledu obžalovaného, kterou ale nestihla soudkyně pustit celou a s videem se tedy bude pokračovat dnes odpoledne. 

08:38
21. 6. 2018

Soudkyně zahájila jednání s několikaminutovým předstihem.

08:34
21. 6. 2018

Včera vyšlo najevo, že se starší z dívek, která útok přežila, po hrůzné noci pokusila o sebevraždu.

Dcera se pokusila o sebevraždu: Přeživší vraždy v Doubici po týrání trpěla

08:32
21. 6. 2018

Vážení čtenáři, vítáme vás u online přenosu ze soudního jednání, které se zabývá případem vraždy v Doubici. Jde už o čtvrtý den procesu s obžalovaným bývalým novinářem Martinem Ch. V předchozích dnech vypovídali svědci, z nichž několik ještě vystoupí dnes, dále budou na řadě znalci.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání