Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista, který vytáhl na řidiče pistoli, míří k soudu: Hrozí mu až 5 let!

Autor: ČTK, lm - 
6. června 2018
10:11

Vysoce postavený policista, který loni vytáhl na řidiče v Plzni pistoli, půjde před soud! Státní zástupce ho obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu v krajním případě hrozí až pět let vězení. Řidič se kvůli incidentu dodnes léčí u psychiatra. S obžalobou pouze jednoho z policistů právní zástupce oběti spokojený není.

Státní zástupce obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby vysoce postaveného policistu, který loni se zbraní v ruce zasáhl proti řidiči osobního auta na rušné silnici v Plzni. Řidič před tím na neoznačený vůz, v němž jeli dva policisté v civilu, blikal kvůli způsobu jejich jízdy. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla obžalovat jednoho z policistů. Nyní státní zástupce Jiří Richtr podal obžalobu. Server Lidovky.cz uvedl, že řidič kvůli celé události stále podstupuje psychiatrickou léčbou.

"Ve věci obviněného V.S. byla podána k Okresnímu soudu Plzeň-město obžaloba pro zneužití pravomoci úřední osoby," řekl ČTK Richtr. Policistovi tak může u soudu hrozit vězení na jeden rok až pět let nebo zákaz činnosti. Podle informací médií je obžalovaným zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek. Ze středečního vyjádření krajské policie není jasné, jaká opatření policie vůči obžalovanému policistovi přijala a jaké je jeho nynější postavení. "Krajské ředitelství policie ČR Plzeňského kraje přijalo ve vztahu k policistovi taková organizační opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie ČR," řekla policejní mluvčí Markéta Fialová. Další rozhodnutí vedení krajské policie bude podle ní následovat až po pravomocném rozhodnutí příslušného orgánu činného v trestním řízení.

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Incident se odehrál v Plzni na rušné Karlovarské ulici. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadoval se s kolegou dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy údajně ukázali až po opakované žádosti řidiče. Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje, a podal trestní oznámení.

"Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel GIBS k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl letos v únoru mluvčí GIBS Ivo Mitáček poté, co inspekce policistu obvinila.

U druhého policisty dospěli vyšetřovatelé na základě získaných poznatků k tomu, že se žádného trestného činu nedopustil. S tím ale nesouhlasí poškozená strana. „Nejsme zatím úplně spokojeni, protože se domníváme, že měli být oba účastníci incidentu postaveni před soud. Teprve ten měl říci, zda jsou vinní, nebo nevinní,“ uvedl řidičův advokát Ronald Němec pro server Lidovky.cz.

urim ( 6. června 2018 12:09 )

Pět let mu opravdu jen hrozí. Z toho nakonec nebude nic,nebo jen minimální podmínka a namachrovanej gauner bude u policie dál.

bandour ( 6. června 2018 10:59 )

Myslím si, že to skončí jako vždy kázeňským potrestáním nadřízeného. Státní zástupce zjistí, že se jednalo o přiměřený zákrok.Budou to srážky ze mzdy a dále pokračování v dosavadní funkci.jelokož probliknutí dálkovými světly se dá pochopit jako útok zbraní/ samozřejmě u tohoto policisty, být to obráceně, chudák poškozený už sedí ve vazbě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání