Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Když zabiješ bratry, zachráníš lidstvo: Pavel uvěřil hlasům ve své hlavě a zabil je, půjde do léčebny

Autor: ČTK - 
25. května 2018
12:34

Táborský soud v pátek nařídil sedmadvacetiletému Pavlu T. za vraždu jeho dvou bratrů na Pelhřimovsku ochrannou ústavní psychiatrickou léčbu. Obviněný trpí paranoidní schizofrenií a v době činu byl podle soudu a znalců nepříčetný. Tragická událost se stala loni 28. října v Počátkách. 

Pavel T., jenž je momentálně hospitalizován na psychiatrii, trpí schizofrenií přibližně devět let. Řádně se však neléčil a léky užíval nepravidelně. Z vyšetřování vyplynulo, že se při činu řídil bludy a halucinacemi. "Slyšel jsem hlasy, které mi říkaly, že lidstvu hrozí smrt. A pokud zabiju své bratry, tak lidstvo zachráním," uvedl Pavel T. ve výpovědi na policii.

Jeho útok nepřežila sedmnáctiletá dvojčata. Napadl je nožem a jednoho z bratrů bodnul více než stokrát. Tragická událost se stala v domě, kde sourozenci žili se svou matkou. Třetí napadený bratr dokázal utéct do blízké hasičárny, odkud zavolal policii a záchranáře.

Podle znalců z oboru psychiatrie si Pavel T. v době činu neuvědomoval, že je nemocný. "Je pro něj vhodná ústavní léčba, a nikoliv detence. Navíc není schopen chápat trestní řízení. Na tyto osoby je třeba nahlížet jako na takové, že mají jinou realitu," uvedla před soudem znalkyně Marta Holanová. Dodala, že pokud se obviněný bude léčit, je minimální pravděpodobnost, že by podobný čin zopakoval. Stav pacienta v ochranné ústavní psychiatrické léčbě lékaři každé dva roky přezkoumávají.

Pavel T. v minulosti užíval drogy. Pravidelně kouřil marihuanu a zkoušel i pervitin. V poslední době však už drogy užíval pouze namátkově a v době činu pod vlivem žádných návykových látek nebyl. V případě, že by byl příčetný, hrozil mu až výjimečný trest.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání