Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půlhodinové návštěvy i přístup na internet! Zvláštní režim Terezy H. ve vězení

Autor: Lucie Šulcová - 
28. května 2018
05:01

Poslala další dopis z vězení! Tereza H. (22), která byla v lednu zadržena v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, v otevřené zpovědi pro Blesk promluvila o myšlenkách na sebevraždu a také poskytla další rozhovor o podmínkách v kriminále Kot Lakhpat.

 

Terezu H. se nám podařilo poprvé kontaktovat začátkem května prostřednictvím pákistánského advokáta Gull Hassana Khana, který ji sice nezastupuje, měl ale možnost se s ní u soudu setkat. Jeho prostřednictvím pak Češka zaslala první a v úterý také dopis, v němž odpověděla na několik otázek týkajících se jejího pobytu za mřížemi. 

Blesk: Smíte ve věznici přijímat návštěvy? Jak často přes ambasádu komunikujete s rodinou?

Ano, smím. Každé pondělí na 30 minut (právník, rodina). Ambasáda se, díkybohu, zúčastňuje každého mého soudního slyšení.

Blesk: Máte nějaké povědomí o tom, co se děje ve světě? Dostanete se k televizi, internetu, anglicky psaným novinám?

U soudu se někdy dostanu na internet, ale většinou si přečtu jen to, co nového se o mně napsalo.

Blesk: Podle záběrů pákistánské televize u soudu vždy dobře vypadáte. Jak to děláte? Můžete mít u sebe líčidla? Kdo vám zajišťuje oblečení?

Děkuji za kompliment. :) Mám nějaká líčidla, ale není to žádná hitparáda.

Blesk: Pákistánská média o vás píší jako o hvězdě a známé modelce, i podle našeho zdroje jste v zemi velmi populární. Jak to vnímáte? Chovají se k vám ve vězení díky tomu lépe?

"Známá modelka a hvězda" - ale stále v kriminálu. Je na tom něco ke chvále?

Blesk: Měla jste v době zadržení nějakého přítele? Jak snášíte odloučení?

Neměla jsem a nemám přítele. Ale mám pár opravdových přátel a odloučení bolí!

Blesk: V minulém dopise jste zmiňovala občasné zdravotní obtíže, bolesti břicha. Jaká je ve věznici zdravotní péče? Berete nějaké léky?

Máme tady paní doktorku. Beru prášky proti alergii. Občas na bolest zubů a sirup na žaludek.


Dopisy Terezy H. z vězení najdete v galerii na konci článku.


Blesk: V českých věznicích je možné si nakoupit potraviny, hygienické potřeby apod. Jak je tomu v Pákistánu? Může vám na dálku třeba nějak pomoci rodina - poslat peníze, balíček atd.? Poskytuje vám něco ambasáda?

Máme tady kantýnu.

Blesk: Máte nějakou představu, jak dlouho by měl proces trvat? Jaké jsou podle vašeho advokáta šance na osvobození apod.?

Zatím bez komentáře. :)

Blesk: Snažíte se krom angličtiny učit i místní řeč pro snazší komunikaci?

Ano, za krátkou dobu jsem už pochytila hodně.

KontraZeman ( 28. května 2018 11:06 )

Ano, když někoho v zahraničí okradou, má problém s doklady nebo s úřady, tak je pomoc ambasády pochopitelná. Ale chodit monitorovat, jak se daří prostitutce a pašeračce drog, která si vše zavinila sama a platí si na to právníka, to už je dost nadstandard - také by mne zajímalo, kdo to platí.

sores ( 28. května 2018 10:30 )

To je ale doba než jí odsoudí!!!! Ať jí napaří 30 let a bude pokoj.

cotoje ( 28. května 2018 10:10 )

Čím větší kur..wa tak tím se z ní můžete zes.ra.t asi ji šu.kal redaktor plesku jinak není možné aby byla pořád tak zajímavá musí mít velmi dobrou pi.ču a umět dobře dávat nohy do praku

notysek ( 28. května 2018 09:58 )

Američtí učitelé u nás chystají pro Pakistánce další naivní drogové muly.. Tereza také studovala na křestanském gymnaziu... V Česku je “šílený rasismus”, zlobí se studenti z Křesťanského jazyk. gymnázia Beskydy. Za svůj boj s předsudky získali dvě ceny. magazin.aktualne.cz/projekt-srdcem-ne-ocima-cena-gratias-tibi/

DWEI ( 28. května 2018 09:32 )

Já vůbec nechápu proč se tady o ní píše - je to prachobyčejná prostitutka a navíc pašeračka drog..... zde je téměř mediální hvězdou!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání