Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevinný Tomasz strávil 18 let ve vězení za zločin, který nespáchal, rozhodl soud

Autor: ČTK - 
16. května 2018
20:39

Nejvyšší soud v Polsku dnes zrušil nespravedlivý rozsudek, kvůli němuž strávil nevinný muž 18 let ve vězení. Tomasz Komenda byl v roce 2004 pravomocně odsouzen k 25 letům odnětí svobody za znásilnění a brutální vraždu patnáctileté dívky. Jak nyní vyšlo najevo, už v době vyšetřování zločinu byla jeho vina více než pochybná.

Komenda, který byl z vězení z rozhodnutí soudu podmíněně propuštěn už letos v březnu, si kvůli justičnímu omylu, některými označovanému za justiční zločin, v žaláři prošel velkými útrapami a je nyní ve velmi špatném duševním stavu. Odsouzenci za trestné činy spáchané na dětech jsou totiž terčem tvrdých fyzických i psychických útoků spoluvězňů.

Podle advokáta bude postižený žádat za utrpení, jímž si prošel i při výsleších, vysoké odškodnění. Obhájce částku neupřesnil, podle médií by mělo jít o několik milionů eur (desítky milionů korun).

Zločin, který byl spáchán na Silvestra v roce 1996 nedaleko Vratislavy, šokoval veřejnost. Ta žádala rychlé vypátrání a přísné potrestání viníka či viníků. Policie a justice tak byly pod velkým tlakem. Komenda, kterému v té době bylo 18 let, byl odsouzen, přestože měl jednoznačné alibi - v době zločinu byl od místa jeho spáchání vzdálen půl hodiny jízdy autem. Potvrdilo to 12 svědků, s nimiž slavil konec roku.

Soud ale jejich svědectví odmítl a jako směrodatnou přijal podobnost Komendy s policejním portrétem hledané osoby. Navíc jej přesvědčila analýza DNA vlasu nalezeného na čepici, která se našla na místě činu. Jak se ale nyní ukázalo, šlo o podvrh. Komenda se po zatčení v roce 2000 navíc k zločinu přiznal, ale později přiznání odvolal a stěžoval si, že ho z něj policisté dostali násilím.

Nejvyšší soud dnes konstatoval, že prokuratura při obnoveném vyšetřování dospěla k novým skutečnostem, které jednoznačně dokázaly Komendovu nevinu. Kvůli závažným pochybením nyní budou stíháni tehdejší vyšetřovatelé. Prokuratura uvedla, že k nespravedlivému rozsudku je zřejmě vedla manipulace s důkazy.

 

Video: Muž se snažil utéct od soudu, skočil proto z balkonu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání