Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmlátil domácího a pak mu podpálil dům: Za vraždu dostal deset let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
14. května 2018
13:46

Za loňskou vraždu muže v Lipové - lázních na Jesenicku v pondělí potrestal olomoucký krajský soud sedmatřicetiletého Reného Bučana. 12 lety vězení. Obžalovaný podle rozsudku nejprve zbil svého domácího, se kterým žil pod jednou střechou šest let, a poté v domě založil požár. 

Tělo napadeného našli až hasiči, dvaašedesátiletý muž se udusil oxidem uhelnatým. Škoda při požáru dosáhla 400.000 korun. René B. založení požáru popíral, přiznal se pouze k napadení. Proti rozsudku se odvolal.

Tragédie se odehrála loni v březnu. René B. podle obžaloby staršího muže, u kterého bydlel, nejprve fyzicky napadl a poté z domu odešel. Když se o něco později vrátil, zjistil, že špatně dýchá. Podle obžaloby do postele napadeného položil zapálené čajové svíčky a odešel pryč. V domě poté začalo hořet a oběť se udusila zplodinami. Soud nakonec v rozsudku zmínku o čajových svíčkách vypustil, ztotožnil se však s tím, že požár úmyslně založil právě obžalovaný.

Motivem byl podle obžaloby úmysl oběti vystěhovat Reného B. z domu. René B. u soudu tvrdil, že starší muž byl opilý a po úderu pěstí do hrudníku sice prý skuhral, avšak před jeho podvečerním odchodem si zapálil cigaretu. Obžalovaný podle své výpovědi poté odešel k sousedům a do domu se vrátil až pozdě večer, kdy cítil kouř. Tvrdí, že když se na jeho hlasité volání nikdo z domu neozýval, požádal sousedku, aby zavolala hasiče. Soud však jeho verzi neuvěřil, podle soudce však nešlo o vraždu s rozmyslem, jak tvrdila obžaloba. Muži tak po změně kvalifikace hrozilo deset až 18 let, původně to bylo 12 až 20 let.

agfor ( 14. května 2018 20:25 )

To by si dobytkové z CPI zasloužili taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání