Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Příbrami unikl nebezpečný čpavek: Šest lidí skončilo v nemocnici!

Na příbramském zimním stadionu kvůli poruše unikl nebezpečný čpavek.
Na příbramském zimním stadionu kvůli poruše unikl nebezpečný čpavek.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
9. května 2018
15:59

Na příbramském zimním stadionu ve středu ráno kvůli poruše unikl nebezpečný čpavek. Stadion i akvapark musely být evakuovány, hasiči zkrápěli okolí vodou, aby zabránili případnému rozšíření čpavkového mraku do okolí. Šest lidí skončilo v nemocnici s podezřením na otravu.

Ve strojovně zimního stadionu se kolem 08:00 porouchal ventil jednoho z čerpadel a unikl čpavek. „V tuto chvíli ještě nevíme, které z čerpadel to je, nicméně situaci mají složky IZS pod kontrolou a nehrozí masivní únik čpavku,“ uvedl kolem 09:00 starosta města Příbrami Jindřich Vařeka (ANO). Větší nebezpečí pro obyvatele podle něj nehrozí. Ze zasaženého areálu policie evakuovala 27 lidí.

Záchranná služba kolem 15:00 odvezla do příbramské nemocnice šest lidí s příznaky intoxikace čpavkem. Intoxikovaní lidé pobývali v budově vedle zimního stadionu v Příbrami. Záchranáři tak v souvislosti s únikem nebezpečné látky ošetřili již osm lidí.

„Šest osob si stěžovalo na zhoršené dýchání a slzící oči. Po vyšetření byli transportováni do příbramské nemocnice,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, celkově rozeznávají čtyři. „Zkrápíme okolí zimního stadionu vodní mlhou, aby se koncentrace čpavku snížila,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Celá ulice Legionářů je uzavřena, v bazénu byla přerušena plavecká výuka dětí. Přímo u zdroje úniku podle Gabriela nikdo nebyl. Město řešilo únik čpavku ze stadionu už v minulosti, ledová plocha byla poté opravována.

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

pp10 ( 9. května 2018 17:56 )

No to jo teda, tady unikne cpavek a 6 lidi skonci v nemocnici, v Syrii vybombarduji sklady s chemickymi zbranemi a nikomu se nic nestane ......

gabreta ( 9. května 2018 17:30 )

Nebyl to náhodou Novičok??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání