Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt četníka Aloise (†97): Bojoval s nacistickou i komunistickou diktaturou

Alois Staňa zemřel ve věku 97 let.
Alois Staňa zemřel ve věku 97 let.  (Autor: Archiv/FB)
6. května 2018
06:10

Bylo mu úctyhodných 97 let, když zemřel. Za svůj život toho ale zažil hodně. Alois Staňa se musel podotýkat s nacistickou i komunistickou diktaturou. Nikdy však nepřestal myslet na svou rodnou zemi.

Shodou šťastných okolností a pomoci jednoho z pražských policistů se mu místo nuceného nasazení či vězení podařilo přihlásit k protektorátnímu četnictvu. Jeho první a poslední četnickou stanicí se stala stanice v Horní Cerkvi na Českomoravské vrchovině.

U místního obyvatelstva se pak znelíbil svým nadřízeným a bylo proti němu dokonce zavedeno disciplinární řízení, které však vzhledem ke svědectví o jeho činnosti za války i po ní skončilo v jeho prospěch, uvedl web Policista.cz

V roce 1947 se na radu svého přítele poslance Oty Hory rozhodl opustit Sbor národní bezpečnosti a vstoupit k řadám finanční stráže. I ta už ale vzhledem k měnícímu se politickému klimatu měla brzy zaniknout.

Pro policistu byla nejkrásnější doba v uniformě, když byl převelen nejdříve na stanici Sboru národní bezpečnosti v Chotovinách a posléze v Českých Žlebech. Zde mohl být nejen v lůně šumavské přírody, kterou si zamiloval, ale zároveň zde potkal svou ženu Milušku, která se po zbytek života stala jeho oporou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání