Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Srážka vlaků na jihu Čech! Mezi raněnými jsou děti. Musel přiletět vrtulník

Autor: lm, ČTK - 
3. května 2018
10:00

K vážné železniční nehodě došlo ve čtvrtek před devátou u obce Mříč na Českokrumlovsku. Mezi stanicemi Vrábče a Křemže se srazily dva osobní vlaky, v nichž cestovalo přibližně 50 lidí. Zasahují všechny složky záchranářů. Při nehodě se zranilo nejméně 14 lidí, čtyři z nich těžce a pro dva musel přiletět vrtulník. Mezi raněnými jsou i děti. Škoda prý dosáhne nejméně šesti milionů.

Nehoda se stala na trati mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem. "Ve tři čtvrtě na devět pravděpodobně jeden z těch strojvůdců projel návěstidlo v poloze zakazující jízdu, to znamená v poloze Stůj. Rozřízl přitom výhybku, to znamená, že ji zcela zničil, a vjel do cesty druhému osobnímu vlaku, kdy došlo ke srážce těch vlaků. Jeden z těch vlaků vykolejil," řekl České televizi mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

"Srazil se osobní vlak jedoucí z Volar do Českých Budějovic s osobním vlakem, který jel z Českých Budějovic do Černého Kříže. Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události v místě jejího vzniku," uvedl mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Počet raněných od rána stoupl, poslední zprávy hovoří o 14 lidech, z toho tři děti. "Díky té pomalé rychlosti vlaku jde především o lehká zranění, o pohmožděniny. Vrtulník převezl do naší českobudějovické nemocnice jednu dívku a jedno dítě. Nejednalo se před těmi třiceti minutami o kritický stav, ale samozřejmě se to stále vyvíjí," řekla ČT přibližně v půl jedenácté mluvčí Jihočeských nemocnic Iva Nováková. Mezi raněnými je i jeden ze strojvůdců.

Nehoda se stala na trati v místě, kde je jednokolejný provoz. Cestující musejí využít náhradní autobusovou dopravu. Původní odhad na délku omezení byl přibližně do 15:00. Podle Illiaše se dá ale očekávat, že provoz bude obnoven později. "Musíme nejprve odstranit vlaky z kolejí a až pak zjistíme, na kolik je poškozena infrastruktura. Pokud by se jednalo o závažnější poškození, může jeho odstranění trvat v řádu dnů a ne hodin," řekl Illiaš. Dodal, že odhadovaná škoda šest milionů korun se týká pouze vlaků, není do ní započítána částka za poškození tratě.

Trať obsluhuje společnost GW train. Její generální ředitel Robert Krigar ČTK řekl, že neví, kdy bude provoz obnoven v plné míře. "Komplikace to pro nás je, ale jak budeme nasazovat vozidla, budeme řešit až v odpoledních hodinách," uvedl Krigar. Dodal, že momentálně musejí cestující využít náhradní autobusovou dopravu.

Spoje na trati využívají většinou turisté, kteří cestují z Českých Budějovic do Českého Krumlova nebo k lipenské přehradě nebo na Šumavu.

sidneyfoster ( 3. května 2018 10:11 )

Přeživším jsou podávány horké nápoje a teple deky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání