Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Hranické propasti se zřítil člověk: Na místě zemřel

Hranická propast (Ilustrační foto)
Hranická propast (Ilustrační foto)  (Autor: Martin Prachař)
Autor: ČTK - 
29. dubna 2018
08:03

V Hranické propasti u Hranic na Přerovsku zemřel v sobotu člověk. Spadl z prudkého srázu a když se mu hasiči snažili pomoci, nalezli ho již bez známek života. ČTK to řekl jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Na místo neštěstí letěl ještě vrtulník letecké záchranné služby, návštěvníkovi vyhledávaného turistického místa však již nebylo pomoci. Okolnosti tragédie se vyšetřují.

„Podle hovoru převzatém v centru tísňového volání osoba při návštěvě místa neopatrností upadla prudkým srázem dolů. K místu ihned vyrazily profesionální jednotky požárních stanic Hranice a Přerov, včetně specialistů pro lezeckou činnost a také nedaleká dobrovolná jednotka z Hranic,“ popsal mluvčí hasičů.

K místu, kde měl návštěvník propasti spadnout, se spustil hasič – lezec s dobrou místní znalostí. „Bohužel zde po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči k místu dopravili pomocí lezecké výbavy i lékaře přivolané letecké záchranné služby, ten potvrdil úmrtí,“ dodal Hošák.



Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Propast je v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. V září 2016 potvrdil výzkum česko-polské expedice, že propast je s hloubkou 404 metrů pod hladinou vody nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. Hloubku změřili pomocí robota, dna přitom stále ještě nedosáhl.

ivoadler ( 29. dubna 2018 10:20 )

Ku rva, taky jsem jednou takhle lezl po skalách. A sám. Dostal jsem se do dosti ošemetné situace. Pak jsem si dodatečně vynadal, jakej jsem wool. Už nelezu. Taky na to nemám.

fouk.si ( 29. dubna 2018 10:09 )

Nechápu proč někdo leze za zábradlí, zřejmě se chctěl fotit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání