Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Případ pašeračky Terezy (21) se zamotává: Obžalována je v sedmi bodech!

Autor: ljš - 
29. dubna 2018
07:59

Při příchodu do soudní síně v pákistánském Láhauru se Tereza H. vždy směje na celé kolo a přitom má na krku pořádný průšvih. Blesk.cz se podařilo zjistit, z čeho přesně byla obžalována. Jde celkem o sedm bodů!

V databázi láhaurského soudu je celá kauza vedena pod názvem "Tereza H. a další". Je proto pravděpodobné, že nikoho z výše postavených členů gangu se policii ještě dopadnout nepodařilo. Kdo přesně jsou však ostatní obvinění, se zatím přesně neví.

Z kolonky "provinění" je zřejmé, že obžaloba sestává celkem ze sedmi bodů, které jsou v databázi označeny čísly 6, 7, 8, 14, 9-C, 15 a 16. Blesk.cz proto požádal o vysvětlení příslušných obvinění pákistánského právníka.

"Bod 6 znamená zákaz držení omamných látek, bod 7 zákaz vývozu a dovozu omamných látek, bod 8 zákaz obchodování s drogami. Bod 9 pak popisuje trest za porušení odstavců 6 až 8. V případě Terezy jde o nejpřísnější písmeno C, které znamená "trest smrti, trest odnětí svobody na doživotí nebo na dobu až 14 let a pokutu až milion rupií (182 tisíc korun)". Bod 14 je zákaz napomáhání při drogových zločinech, přičemž body 15. a 16. opět popisují příslušný trest," vysvětlil Blesk.cz ve zkratce advokát Gull Hassan Khan z kanceláře PakLawyer Associates.

Podle ministerstva zahraničí trest smrti Tereze nehrozí. Cizincům se totiž v Pákistánu zpravidla neukládá. Ztráty svobody až do výše čtrnácti let se ale Češka obávat musí. Otázkou však je, zda by si trest musela odsedět v Pákistánu. České ministerstvo spravedlnosti totiž v březnu uvedlo, že chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodnil právě Tereziným případem. 

Pákistánští celníci Terezu H. zadrželi 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání