Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Táta zavražděného Kuciaka (†27): Ficův Smer jsem volil, teď jsou to pro mě mafiáni!

Autor: lm - 
26. dubna 2018
15:11

Obrovského uznání se dostalo Jánovi Kuciakovi (†27), který byl koncem února zavražděn na Slovensku. Novinář získal Cenu za transparentnost in memoriam za své reportáže o korupci, odvahu hledat pravdu a osobní oběť při službě veřejnosti. Jeho táta dva měsíce po hrůzném činu přiznal, že článkům syna nevěřil a dokonce byl voličem Ficova Smeru-SD, o jehož možném napojení na italskou mafii Kuciak psal.

Cenu zavražděnému novináři ve středu udělil americký velvyslanec na Slovensku Adam Sterling při příležitosti sedmého ročníku udělování ocenění v oblasti lidských práv. Ocenění do budoucna dokonce ponese jeho jméno – Cena za transparentnost na památku Jána Kuciaka. „Toto je pro lidská práva na Slovensku historický čas. Pouze před dvěma měsíci nám hrůzný čin, který vzal životy dvěma mladým lidem, všem připomněl důležitost svobodného tisku v každé demokratické společnosti,“ nechal se slyšet americký velvyslanec.

Dva měsíce po smrti syna promluvil též Ján Kuciak starší a přiznal, že se se synem bavil o politice jen všeobecně a jeho články mu dělaly problémy. „Jeho články jsem nikdy nedočetl. Zapletl jsem se v nich hned na začátku, opravdu málokterý jsem dočetl celý. Musel mi ho pak celý dovysvětlit. Teprve teď mě přesvědčily,“ řekl v rozhovoru pro Denník N.

Kuciak starší kdysi Smer-SD volil, teď už je ale vnímá jen jako mafiánskou stranu. „Vždy jsem dříve Směr obhajoval, i jsem byl jejich volič,“ přiznal s tím, že nevěří, že by se něco během uplynulých měsíců změnilo a veřejnost by proto měla protestovat dále. „Osobně se budu na protestech účastnit, pokud budu moci. Čekal jsem dost dlouho, že se něco vyřeší, ale nestalo se nic,“ vysvětlil.

Trnavský kraj zároveň podpořil záměr vytvořit v obci Velká Mača v domě zavražděného novináře Jana Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové pamětní místo – muzeum svobody slova. Kraj i obec budou při tvorbě památného místa spolupracovat s pozůstalými, novinářovými kolegy a uměleckou obcí.

Video  Europoslankyně Smolková z vládního SMERu: Na Slovensku neřádí jen italská mafie a drobnohled Bruselu jsme si nezasloužili.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání