Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Známý režisér (†44) zahynul při nehodě autobusu: Z Trojana udělal »úchyla«

Autor: lm - 
24. dubna 2018
11:27

Při tragické pondělní nehodě autobusu na Slovensku vyhasly dva lidské životy. Jednou z obětí je i bratislavský spisovatel a režisér Peter Krištúfek (†44), který mimo jiné natočil film Viditelný svět v hlavní roli s Ivanem Trojanem. Informaci deníku Sme potvrdil jeho vydavatel.

Tragická nehoda se stala v pondělí po třetí hodině odpoledne na rychlostní silnici mezi Banskou Bystricí a Zvolenem. Autobus tu zezadu narazil do polského kamionu, který jel podle policie z důvodu poruchy pomalu. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 12 zraněných, z toho dva těžce.

Ze snímků je patrné, že náraz úplně zdemoloval přední část autobusu slovenského dopravce Turancar. Autobus zůstal zaklíněn v návěsu kamionu, několik cestujících museli vyprostit hasiči. Dvě oběti tragédie, muž a žena, seděli na předních sedačkách.

Podle slovenského deníku Sme je jednou z obětí slovenský spisovatel a režisér Peter Krištúfek (†44). Listu to potvrdil nakladatel Koloman Kertész Bagala, u nějž Krištúfek debutoval a celkově vydal čtyři knihy. 

Krištúfek je autorem více než dvaceti dokumentárních filmů, mezi nimi i snímku Momentky (2008) o hudebníkovi Dežovi Ursinym, a dvou kratších hraných filmů – Noc na slunci a Jaký nádherný svět! Za svůj televizní film Dlhá krátka noc získal v roce 2004 slovenskou filmovou cenu Igric. V Česku je známý jeho film Viditelný svět (2011), ve kterém ztvárnil hlavní roli voyeura Ivan Trojan. Ve filmu si zahrála i Jana Hlaváčová.

Podle deníku Sme Krištúfek plánoval vydat tento rok nový román a pustit se do filmové adaptace své novely Ema a smrtihlav. 

zauber ( 24. dubna 2018 19:04 )

Třeba, takový Mádl, ten by strčil Miloše Formana do jedné kapsy! A to prý to umí i s hokejkou. Možná, že převzeme Kladno po Jágrovi, ten už na hokej nemá.

pupak ( 24. dubna 2018 18:54 )

Přesně tak. Režisérů je jak sr..ek.

ivoadler ( 24. dubna 2018 18:38 )

O jednoho režiséra víc nebo míň, co na tom záleží. Na svoji příležitost čekají další.

zauber ( 24. dubna 2018 18:25 )

U nás je režisérů jak nas-ráno a žádný nezahyne. Asi to bude tím, že nejezdí autobusem.

1_2_3 ( 24. dubna 2018 16:12 )

Škoda životů. Je jedno jak jel kamionák, někdy mají takový náklad, že rychleji ani jet nemůžou. Od toho se má dodržovat vzdálenost k druhému vozidlu. Řidič autobusu zaspal, asi do něj vjel plnou parou, jinak by se takhle nezaklínil. Je to jeho vina. Smutné, ale bohužel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání