Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nezabíjím, ale léčím, tvrdil vrah Mikuš u soudu matce své oběti. Bylo to neuvěřitelné, vzpomíná příbuzný

Autor: ljš - 
23. dubna 2018
17:33

Přišli o milovanou bytost a teď se mají smířit s tím, že její vrah bude zřejmě předčasně propuštěn na svobodu. Rodina Marcely S., kterou zavraždil lékař Vladimír Mikuš, je z rozhodnutí soudu v šoku. Jeden z příbuzných se nyní rozhodl promluvit o tom, čím si rodina prochází.

„Nechci, aby bylo zřejmé, kdo hovoří, prostě mám strach o svoji rodinu. Vnímám podmínečné propuštění pana doktora Mikuše velice negativně a ano, to moje rozhodnutí souvisí s tímto podmínečným propuštěním,“ vysvětlil pozůstalý po Marcele S., proč se rozhodl poskytnout televizi Prima rozhovor.

Mikuš dostal nejprve jen šest let za ublížení na zdraví, soudce ho nemohl potrestat za vraždu, protože chybělo tělo. To ale nakonec vyplavalo krátce před odvolacím soudem na hladinu orlické přehrady. Pro rodinu to byl obrovský šok, protože zjistila, co za hrůzy musela Marcela, která byla Mikušovou milenkou, před smrtí prožít.

„Svázal jí ruce a nohy ocelovým drátem, pravděpodobně přes ústa měla přelepenou širokou, pevnou lepící pásku a přes hlavu měla igelitový pytel. Tělo potom bylo celé zabaleno v igelitových pytlích, takže se můžeme jenom domnívat, zda-li se Marcela udusila, a nebo zda-li jí v tom pytli do té přehrady, do toho jezera hodil živou,“ řekl příbuzný.

To nejhorší si ale podle něj rodina prožila u soudu. „To bylo úplně neuvěřitelné, vždyť přes své závěrečné řeči u soudu, který ho poslal na 14 let do věznice, tvrdil: »Jsem lékař, já lidi nezabíjím, já je léčím.« Posléze se obrátil k auditoru, obrátil se cíleně k matce, otci a sestře Marcely a řekl jim doslova: »Hledím na vás a říkám vám, že já jsem vaši dceru nezabil.« To je víc než arogance, to už je vrchol, to už je hyenismus,“ myslí si příbuzný.

Lituje?

Zatímco před odsouzením Mikuš zapíral, teď, když jde o propuštění, vraždu přiznává a příkladně lituje. U soudu, který rozhodoval o jeho propuštění, řekl, že s s činem, který v roce 2007 spáchal, se nemůže smířit do konce života“. Vyjmenoval také, proč by měl být propuštěn. „Mám zajištěno bydlení, zaměstnání a hlavně mám oporu ve svém otci, sestře, příbuzných, mých dlouholetých přátelích a mé přítelkyni a její rodině. To jsou, myslím, faktory, které velice příznivě přispívají k mé možné resocializaci,“ řekl.

O propuštění přitom neúspěšně žádal už loni. Podle státního zástupce Richarda Petráska, který aktuální Mikušův postoj zhodnotil jako neupřímný a účelový, se za rok nic nezměnilo. „Nevěřím verzi, kterou uváděl před znalci, že šlo o zkratovité jednání,“ zdůraznil s tím, že Mikuš si svůj čin předem naplánoval, nepřiznal se k němu a doufal v to, že tělo milenky ukryl tak dokonale, že ho nikdo nenajde.

Žalobce proto podal proti rozhodnutí soudu stížnost, Mikuš tedy dál čeká ve vězení na rozhodující verdikt.

buban ( 23. dubna 2018 19:42 )

Ten si z nějakého "Damoklova meče" bude dělat akorát tak kabaret. Za promyšlenou vraždu milenky měl dostat trošku víc-a také si to měl beze zbytku odsedět.

sachmat ( 23. dubna 2018 18:26 )

Ten ublíží už jedině mouše…, dokonce života nad ním bude viset pověstný Damoklův meč. Každopádně reakce příbuzných oběti, je více než pochopitelná.

Monikay ( 23. dubna 2018 18:02 )

Naprosto chápu rodinu. Trest dostal směšně nízký za plánovanou vraždu. U něj nešlo o resocializaci, ten v tom umí dobře chodit, ale o vykonání trestu který si zasloužil. Argumentace jak chce žít svůj život s novou přítelkyní mi přijde ve srovnání s tou, které život vzal, nevhodná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání