Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Titul Gentleman silnic získali za záchranu řidiče v hořícím autě tři policisté mimo službu

Autor: lac - 
22. dubna 2018
13:09

Poprvé v Chomutově došlo ve čtvrtek k předávání titulu Gentleman silnic. A získali ho tři chomutovští policisté, Petr Sládek (35), Michal Kašpar (40) a Josef Aron (40) z Kadaně, kteří loni 23. července jeli do služby.

Byla sobota, vybavují si shodně, když Sládek zahlédl auto mimo silnici v protisměru a kouřilo se z něj. Upozornil kolegy, otočili se a vrátili se k místu nehody. Za minutu dvanáct. Zpod kapoty začaly šlehat plameny. Řidiče se snažili vytáhnout ven. Byl zaklíněný a v bezvědomí. Probrali ho. Michal Kašpar si stoupl do silnice a stopnul kamion kvůli hasicímu přístroji. „Kamiony a nákladní vozy mají v povinné výbavě větší. Řidič s ním rovnou vybíhal z kabiny,“ vzpomínal mladý muž. Auto uhasili a kameňák odpojil baterku. „Těžce zraněný řidič jen bezmocně chrčel a vzdychal. Do příjezdu záchranné služby se ho snažili udržet při vědomí, což se jim podařilo,“ dodal Sládek. Z vozu ho posléze museli vystříhat hasiči. Zachránci se shodli, že policejní praxe jim při rozhodování a záchraně člověka pomohla.

Řidič havarovaného vozu pravděpodobně usnul. Jakmile se probudil, strhnul řízení, čímž automobil obrátil na střechu, přes kterou se několikrát otočil. Mezi střechu a sedačku se dostal, protože byl připoutaný. Nebýt rychlého zásahu tří zachránců, ve voze by uhořel. Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004. Chomutovští hrdinové získali titul s pořadím 141,142 a 143.

Video: Brněnští strážníci zachránili život ženě, která měla srdeční zástavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání