Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zavraždil milenku, tělo ukryl do Orlíku a s policií hrál hru: Teď je vrah volný

Autor: ČTK ljš - 
18. dubna 2018
14:30

Zabil milenku, teď míří na svobodu! Soud vyhověl žádosti vraha Vladimíra Mikuše (52) o předčasné propuštění z vězení. Bývalému lékaři stanovil sedmiletou zkušební dobu a probační dohled. Usnesení není pravomocné.

Mikuš si ze čtrnáctiletého trestu odseděl jedenáct let. "Doba, kterou strávil ve výkonu trestu, byla dostatečná k tomu, aby prokázal své polepšení," zdůvodnila rozhodnutí předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová. Na svobodu si ale vrah musí ještě počkat. Státní zástupce totiž podal proti rozhodnutí stížnost, která má odkladný účinek. Takže do doby, než o ní rozhodne pražský městský soud, zůstane muž i nadále za mřížemi.

"Mám zajištěno bydlení, zaměstnání a hlavně mám oporu ve svém otci, sestře, příbuzných, mých dlouholetých přátelích a mé přítelkyni a její rodině. To jsou, myslím, faktory, které velice příznivě přispívají k mé možné resocializaci," uvedl Mikuš, který soud požádal o druhou životní šanci. Dodal, že s činem, který spáchal, "se nemůže smířit do konce života".

Mikuš se snažil dostat na svobodu už před rokem, tehdy však soud jeho žádost zamítl s tím, že trest doposud nenaplnil svůj výchovný účel. Podle státního zástupce Richarda Petráska, který aktuální Mikušův postoj zhodnotil jako neupřímný a účelový, se za rok nic nezměnilo. "Nevěřím verzi, kterou uváděl před znalci, že šlo o zkratovité jednání," zdůraznil s tím, že Mikuš si svůj čin předem naplánoval, nepřiznal se k němu a doufal v to, že tělo milenky ukryl tak dokonale, že ho nikdo nenajde.

Knihovník a teolog

Psychiatr Karel Hynek, který na Mikuše vypracoval nový znalecký posudek, míní, že muž není pro společnost nebezpečný. "V současnosti se pohybuje na svobodě, má propustky, stýká se s rodinou, jeho sociální situace je velmi příznivá," sdělil. Mikuš znalcům řekl, že se chce postarat o nemocného otce. Pracovat prý nehodlá ve zdravotnictví, ale v sociálních službách, konkrétně v hospicu.

Ve vězení Mikuš vystudoval teologii a pracuje tam jako knihovník. "Výkon trestu na něj měl pozitivní výchovný vliv. Nemáme za to, že další roky odnětí svobody na tom mohou něco změnit," přidal se ke kolegovi psycholog Josef Pavlát.

Státní zástupce však závěry znalců zpochybnil, označil je za stručné a slabé. Poukázal na to, že předchozí posudek jiných expertů, který vznikl na sklonku roku 2016, vyzníval jinak - zejména ohledně Mikušovy schopnosti manipulovat svým okolím a ohledně nezískání dostatečné sebereflexe.

Případ 1. oddělení

Mikuš v roce 2007 udusil svou milenku, kolegyni z farmaceutické firmy, tak, že ji svázal drátem, přelepil jí ústa a nos lepicí páskou a přetáhl jí přes hlavu igelitový pytel. Poté ji vložil do bedny, v níž vyvrtal otvory a zatížil ji kameny, aby klesla pod vodu. Ženu zavraždil pravděpodobně ze žárlivosti. Potom odcestoval do zahraničí a do Česka byl eskortován až po několika měsících.

Justice ho původně uznala vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, protože policii se nedařilo objevit tělo pohřešované ženy. Bednu s ostatky našli rybáři v Orlické přehradě jen několik dní před odvolacím jednáním, a soud poté čin překvalifikoval na vraždu. Lékař skutek popíral a snažil se jej svést na manžela oběti. Jeho kauza byla také zfilmována jako jeden z dílů seriálu Případy 1. oddělení.

myras ( 19. dubna 2018 07:39 )

Skutečný charakter, ten by měl skončit někde ve škarpě.

ellenic ( 18. dubna 2018 20:05 )

Lékař a vraždil, v tom případě měl dostat minimálně doživotí . Takový hnusný ksicht . Dobře, rozhodl soudce o propuštění, měl by dostat nucené práce a žádnou zábavu. S vrahem bych se už nedokázala bavit.

Mamba ( 18. dubna 2018 19:50 )

hele zlatokopka to nebyla!!!! Měla stejnou práci jako on,platově na tom byla hodně dobře,v rámci služebních cest se dostala na dost zajímavá místa, takže neměla potřebu toho co ty myslíš!!!! S manželem měli otevřený vztah,a manžel měl taky velmi vysoké výdělky takže neměla potřebu zlatokopectví!!!!!! Jen po nějaký době chtěl vztah ukončit a bejt pouze s manželem a to ten mam...d nerozdejchal.!!!!!! A jak to vím? Sem neteř!!!!!!!!!!!!!!

Mamba ( 18. dubna 2018 19:46 )

Její rodiče se s tím nikdy plně nevyrovnali.Poznamenalo to celou rodinu,a matka - moje babička,tu to stálo nepřímo život . Dokud nevyplavala bedna myslel si jak spáchal dokonalej zločin a už už čekal jak pujde na svobodu!!Kdyby ho soudili o pár měsíců dýl jak se zpřísnily zákony,dostal by doživotí nebo výjimečný trest za to,jakým trýznivým způsobem jí zabil!!!!! A takovejhle vrah dostával možnost chodit na vycházky domů na návštěvu?!!!!!!! To by chlap co např. neplatí alimenty nedostal,ale vrah ano?!!!!!!! Bodejt by neměl podporu rodiny když máš prachy máš všechno!!!!!

defakto ( 18. dubna 2018 17:42 )

... úkladný sadistický vrah , lhář a manipulátor má na soudu veliké pochopení , venku má kde bydlet , co dělat má rodinu a snad i přítelkyni kteří jej podporují , tak proč jej už nepustit domů ? ... a co jeho obět , tá už se domů nikdy nepodívá , její rodina má zničený život a jejího vraha může kdykoliv potkat na svobodě. Soud poslal na svobodu vraha , který může kdykoliv svůj čin zopakovat , dnes justice nechrání slušné lidi , ale práva zlodějů , podvodníků a vrahů!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání