Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Před 4 lety zde odebrali 120 zbídačených zvířat: Množírna u Vestce jede dál, tvrdí ochránci

16. dubna 2018
18:26

Před čtyřmi lety odsud ochránci zvířat odvezli 120 zbídačených pejsků a nyní si aktivisté stěžují, že »množírna« ve Vestci na Benešovsku jede dál. Majitelé tu mají mít opět asi 60 pejsků a údajně je znovu chovají v katastrofálních podmínkách. Podle Státní veterinární správy ale nejde o týrání zvířat.

Ochránci zvířat na malém statku v obci Mezno zasahovali v listopadu 2014. Zachraňovali odsud 120 kníračů, jorkšírů a jejich kříženců, kteří byli různě pozavíraní po domě, ve stodole i v chlévu. Ze snímků aktivistů je patrné, že pejsci žili v naprosto nevyhovujících podmínkách ve vlastních výkalech a bez dostatečné péče. Ochránci je tehdy všechny odvezli a našli jim nové domovy. Kdo si ale tenkrát myslel, že tím to vše skončí, ten by se mýlil.

Podle informací Nadačního fondu Studánka Naděje mají majitelé na zmíněném statku další chov. "Po telefonickém a písemném upozornění na množírnu, ve které jsme spolu ještě s jinými organizacemi odebírali pejsky, je opět cca 60 zvířat, po domě, ve stodole, chlévy apod. jako minule před 4 lety," uvedla na svém Facebooku organizace, která se opět snaží situaci vyřešit.

Podle ochránců majitel před čtyřmi lety zákaz chovu bohužel nedostal a veterinář mu »pouze« udělil blokovou pokutu. Když se nyní nadační fond obrátil na Státní veterinární správu, přišla jim odpověď, že majiteli udělili další blokovou pokutu za porušení veterinárního zákona, ale týrání zvířat nebylo v době kontroly zjištěno.

Aktivisté se ale nehodlají vzdát a hodlají chov opět zrušit. "Budeme se snažit zvířata legální cestou odebrat a se starostou obce důrazně žádat zákaz chovu," uvedl Nadační fond.

villon ( 17. dubna 2018 08:38 )

Pejskaři, pejskaři. Mor dnešní doby, doby umělých náhražek přírody, umělých náhražek vztahů.

rencaa ( 16. dubna 2018 20:07 )

I s tím bych souhlasila, to nejsou lidi, ale svin......

rencaa ( 16. dubna 2018 20:04 )

Naprostý souhlas,jsou to lidská hovada a pokud stát nezačne konat,právě na základě zákonů, naše diskuse je úplně k ničemu. Sakra, kde to žijeme.

rencaa ( 16. dubna 2018 19:46 )

Sakra, tak o tom jen nepište a zkuste pro to něco udělat. Když chcete,jde všechno. Je to hnus. Takové hajzly zavřít a vytvořit stejné podmínky jako oni připravili pro ta nebohá zvířátka. Je mi z toho špatně.

urim ( 16. dubna 2018 19:32 )

Fotky z množírny nejsou pěkné,ale zřejmě je na to zákon krátký a nikoho z těch kteří by se tím měli zaobírat to nezajímá. Podobné prostředí jsem viděla v množírně Labradorů a Jack Rusel,kde majitel,veterinář choval průběžně 50-65 psů.Sám působil jako hlavní rozhodčí na výstavách těchto psů a několik let zpět jako šéf Klubu Labradorů. Po tom co téměř ubil jednoho z psů to bylo nahlášeno a přijela policie s veterinářem a nic. Dobitého psa stačil uklidit a ostatní jim nejspíš ,,vysvětlil". Taková je prostě doba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání