Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Válka o fotbalové hřiště na Strakonicku: Majitel přes něj postavil plot!

Autor: Tomáš Koníček - 
13. dubna 2018
18:24

Pánové, vezměte si míče a pojedeme slalom! Tak nějak prý vypadal poslední trénink fotbalistů Rovné na Strakonicku. Na hřišti se jim totiž v pondělí objevily do země zabetonované sloupky. Jako důsledek hádek s majitelem pozemku...

Fotbalisté Rovné hrají v sousedních Přešťovicích už 15 let, v poslední době okresní přebor. Teď ale budou rozhodčí jejich plac považovat za nezpůsobilý. Majitel části hřiště se tam rozhodl postavit plot. „Na tréninku jsme si z toho dělali legraci. Trénovali slalom a natáčeli vtipná videa. Ve skutečnosti to ale zase taková sranda není,“ řekl Blesku šéf klubu Petr Cimburek.

Záhadný převod?

O co jde? Před 45 lety se na pozemku JZD postavilo díky dobrým vztahům fotbalové hřiště. Žádná smlouva na to ale nebyla. Po revoluci připadl pozemek obci, jenže ta později zjistila, že ho nevlastní celý. „Kvůli digitalizaci se najednou kus hřiště objevil v soukromých rukou,“ řekl místostarosta Přešťovic Jiří Čamek. Přesněji prý kousek hřiště patřil panu Čejkovi. „Ten tu ale i tak nechal hrát fotbal,“ řekl Čamek. Čejka však pozemek později vyměnil za jiný a novým majitelem se stal Jiří Vachta. „Od té doby začaly problémy, které řešil i soud, a v pondělí přijel pan Vachta a dal tam ty sloupky,“ řekl Čamek.

U instalace sloupků byla i policie, zakročit však nemohla. „Jen jsme věc zadokumentovali a zjišťujeme, jestli se jedná o přestupek, či něco jiného,“ řekla Blesku policistka Jaromíra Nováková.

Veřejné prostranství!

Obec upozorňuje na to, že se plot bez stavebního povolení stavět nesmí. Navíc se ani nesmí veřejné prostranství (tak je zapsáno hřiště v územním plánu) oplotit. „Je to na mém pozemku, proto jsem si tam udělal plot. Nic neporušuji,“ řekl Blesku Jiří Vachta, který prý nabízel fotbalistům pronájem za tisíc korun ročně. Ti o to prý ale nestáli. „Kdyby nám to nabídl za tisícovku ročně, tak si nedokážu představit, že bychom to nevzali,“ rozporuje jeho slova šéf klubu. Jak se zdá, fotbalisté mají asi smůlu. „Když to neodstraní, budeme muset hrát jinde a bude nás to stát dost peněz,“ uvědomuje si Cimburek.

Kde budou hrát?

Fotbalisté se v týdnu sešli na tréninku a začali řešit, co bude dál. Nejbližší domácí zápas mají hrát 28. dubna s lídrem tabulky, béčkem Katovic. „Všichni jsme se divili, proč to udělal. Vždyť tu kopeme už patnáct let,“ řekl šéf klubu Petr Cimburek, který už začal jednat o azylu. „Buď se domluvíme v sousední Štěkeni, nebo budeme jezdit hrát do Strakonic. Ale bude nás to stát hodně času a dost peněz. Také jde o to, jestli nám to vůbec fotbalový svaz povolí,“ řekl Cimburek.

Co na to právník?

Podle renomovaného pražského právníka Jana Černého se majitel pozemku zřejmě dopustil přestupku. „Pokud je v územním plánu, že se jedná o veřejné prostranství, tak se pozemek nesmí oplotit,“ řekl Blesku Černý, který by oběma stranám doporučil odkup pozemku, případně směnu. „Pokud by se nedohodli na ceně, mohou se obrátit na soud, který může určit cenu,“ doplnil Černý.

Stavební úřad: Černá stavba

Případ se už dostal na stavební úřad do Strakonic. „Máme zprávu, že tam majitel postavil nejprve 12 a pak ještě 7 sloupků, a navíc že rozebírá oplocení hřiště. Jde ale o veřejné prostranství a dle mého názoru došlo jednoznačně k porušení stavebního zákona,“ řekl Blesku šéf úřadu Jaromír Zeman s tím, že majitel ke stavbě plotu potřebuje minimálně územní souhlas. „Ten jsme mu určitě nevydali,“ doplnil Zeman. Jeho úřad nyní připravuje dvě řízení. „Jednak o přestupku, ale také i o nařízení odstranění stavby,“ řekl úředník.

 

Video: Muž zažaloval známého za vtip, ve kterém se našel. Soud měl pro vtipálka pochopení

Video  Muž zažaloval známého za vtip, ve kterém se našel. Soud měl pro vtipálka pochopení. 
Video se připravuje ...

gabreta ( 14. dubna 2018 09:03 )

Nemá pravdu. Oplocení je stavba a jako na každou stavbu, musí mít povolení!! Že je to tvůj pozemek, neznamená to, že si můžeš dělat na něm co chceš. Poraž si na svým pozemku bez povolení strom. A máš pokutu hned. Udělej si tam vrakoviště? A máš tam životní prostředí s kasičkou na pokutu!! Postav si na svým pozemku barák, pokud ho obec nemá v plánu výstavby. Nepostavíš si tam ani králíkárnu! Vysvětlujete si chlapci tu "demokracii" trochu zcestně!! Všechno má svý pravidla!!

europa ( 14. dubna 2018 07:16 )

karlos107: Máš 100% pravdu!!!! Je to jeho pozemek, a kdyby tam třeba nasázel stromy, nikdo nemá právo mu do toho kecat.

jasnovidec01 ( 13. dubna 2018 23:05 )

Nechtějí se fotbalisti dohodnout na ceně pozemku???neva na jaře zasít řepku a basta,Řepka jako řepka,vydělávat se musí a je to jeho pozemek,tak si může sním udělat co chce,jděte si čutat někam na své.

karlos107 ( 13. dubna 2018 21:40 )

Co tady meleš dp prddele. Je to jeho pozemek, tak jaké veřejné prostranství. Pokud bych musel sloupy zrušit, tak bych svou část SVÉHO pozemku, provedu hlubokou orbu a hotovo. Už si jednou musí uvědomit, co je soukromý majetek """ Ne že bude někdo určovat, co si na svém pozemku udělám. Ano, je tu bordel, s tím souhlasím. Právě takové jak jsi ty horalysa, bych nakopal do prddele a na tvém pozemku bych si postavil altánek ...blbe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání