Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

»Tajný« rozsudek nad Nečesaným: Šokující důvod, proč soud vrátil případ do Hradce

Autor: ljš - 
11. dubna 2018
13:34

Nenařídil výslech dalších svědků, ani provedení důkazů. Vrchní soud v Praze vrátil případ Lukáše Nečesaného obviněného z pokusu o vraždu kadeřnice do Hradce Králové ze zcela nečekaného důvodu. Nelíbí se mu, že tamní soudce Miroslav Mjartan příliš vychází ze stanoviska Nejvyššího soudu, který mladíka už dvakrát poslal na svobodu.

Soudce Jiří Lněnička z Vrchního soudu v Praze o Nečesaného dalším osudu rozhodl v neveřejném zasedání. Obhajoba se tak o posunu v případu dověděla minulý týden od novinářů. Usnesení však ještě neměla v ruce, a nebylo proto jasné, proč soudce, který už Nečesaného dvakrát poslal za mříže, znovu vrátil věc prvoinstančnímu soudu.

Teď už je jasno. Lněnička Mjartanovi sice neupírá, že si s více než 90stránkovým odůvodněním osvobozujícího rozsudku dal velkou práci, vytýká mu ale, že hodnocení důkazů opíral o argumentaci Nejvyššího soudu, který Nečesaného osvobodil. 

"Nejvyšší soud nezaujal jasné stanovisko k přípustnosti jednotlivých provedených důkazů, nenařídil provést některý z důkazů, které nebyly dosud provedeny, ani nenařídil jednotlivý konkrétní důkaz opakovat. Otázkou aplikace hmotného práva se z pochopitelných důvodů nezabýval vůbec. Nařídil pouze, aby celé dokazování proběhlo znovu před jiným senátem. Nejedná se tedy o právní názor ale maximálně o »pokyn dovolacího soudu«, kterým však není soud prvního stupně vázán. Pokud se tedy soud prvního stupně zaklíná u hodnocení každého z důkazů závazným právním názorem Nejvyššího soudu, je tento postup naprosto nesprávný a odvolací soud jej nemůže akceptovat," uvádí Vrchní soud ve svém usnesení. 

Podle něj se jedná o vadu rozsudku, kterou nebylo možné v řízení před odvolacím soudem napravit, a proto musel případ vrátit. "Soud prvního stupně v novém řízení znovu zhodnotí provedené důkazy, aniž by se nechal omezovat nezávazným právním názorem Nejvyššího soudu, a poté ve věci znovu rozhodne. Je otázkou jeho vnitřního přesvědčení, jakou měrou se nechá nezávaznými pokyny Nejvyššího soudu k hodnocení důkazů ovlivnit," nařídil Lněnička. Neodpustil si ovšem další kritiku jemu nadřízeném soudu. "V této souvislosti však nelze než upozornit na to, že tyto pokyny naprosto kopírují předchozí odvolací námitky obžalovaného, což jejich úroveň poněkud degraduje," dodal. 

Chybné odvolání

Ostrých výtek se ovšem dočkala i protistrana. Vrchní soud totiž zkritizoval i odvolání žalobkyně Lenky Faltusové. Ta si stěžovala na to, že soudce Mjartan u nového projednávání neprovedl znovu všechny důkazy. Podle Lněničky stačí, že soud jen se souhlasem obou stran příslušné protokoly jen přečetl.

"Přítomná státní zástupkyně se po dotazu předsedy senátu proti tomuto postupu nijak neohradila a nenavrhla čtení dalších protokolů (viz č.l. 3609). Za této situace má odvolací soud za to, že je poněkud nefér, aby poté, kdy meritorní rozhodnutí neodpovídá představám odvolatele, byla namítaná domnělá procesní chyba na samém počátku hlavního líčení. Pokud se státnímu zástupci postup soudu nelíbil, měl to dát najevo hned, přímo v jednací síni. Ostatně proto je tam jeho přítomnost nutná," uvedl soudce. 

Nekonečný příběh

Podle spisu mladík ženu napadl 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ji udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a přes 10.000 Kč. Vážně zraněnou našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesanému ale v dubnu 2016 dal opět 13 let vězení, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil. Po dovolání v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil. Počtvrté, již pod novým senátem, hradecký soud kauzu projednal mezi loňským 6. zářím a 20. listopadem.

Video  Nečesaný byl zproštěn obžaloby: Slavit nebudeme, řekl  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Fotogalerie Snímky hrůzy po napadení kadeřnice 68 fotografií

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání